Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Özönlenek a multik Budapestre

2007.05.04. 15:31
A Volkswagen régiós beszerzési központot, az olasz-amerikai Ansaldo térségi kereskedelmi irodát nyitott pénteken Budapesten. A Volkswagen új központjával csaknem megduplázódhat a konszern hazai beszállítóinak száma.

Megnyílt a Volkswagen kelet-európai beszerzési központja Budapesten – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Martin Winterkornnal, a Volkswagen konszern igazgatótanácsának elnökével folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök elmondta: jelenleg 50-60 beszállítója van a konszernnek Magyarországon, 200 milliárd forintos beszállítói értékkel. A most megnyíló központtal 40 új beszállító csatlakozhat a hálózathoz.

A kormányfő szavai szerint a Volkswagen csoportnak jelentős szerepe van a magyar gazdaságban. Hozzátette: a felek képesek a kölcsönös előnyökre úgy építeni, hogy tekintettel vannak a hosszú távú érdekekre is.

Felpörgött a győri Audi
A Volkswagen csoporthoz tartozó Audi magyarországi leányvállalata, az Audi Hungaria árbevétele tavaly 5,031 milliárd euró volt, ez 19,4 százalékos növekedés 2005-höz képest. Az Audi Hungaria több mint 3 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre Magyarországon. A társaság tavaly 1,893 millió motort gyártott, ez 11,8 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az Audi 2006-ban 23 675 személygépkocsit készített, ami 92,4 százalékos emelkedés.

Martin Winterkorn közölte: a 200 milliárd forintos beszállítói érték a konszern teljes beszállítói értékének 1,3 százaléka. Elmondta még, egyebek mellett a magyar főváros földrajzi fekvése, a minőségi termelés, megbízható partnerek miatt döntöttek Budapest mellett. A központ megnyitásával céljuk a közép-kelet-európai és a magyar jelenlét erősítése. Az igazgatótanács elnöke szerint olyan beszállítókat várnak, akikkel közös fejlesztés képzelhető el, és törekszenek arra, hogy egyes alkatrészeket elsőként fejlesszenek ki.

Az olasz-amerikai Ansaldo Sistemi Industriali (ASI) szintén Budapesten nyitotta meg regionális irodáját, ahonnan Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Romániát, Oroszországot és a volt szovjet köztársaságokat érintő kereskedelmi tevékenységet irányítja, közölte az olasz-amerikai cég. A régió országaiba az utóbbi évtizedekben mintegy 30 millió euró értékű berendezést szállított az Ansaldo.

Az Ansaldo Magyarországon
Az Ansaldo csoport az 1990-es évek elején a Ganz Villamossági Művek megvásárlásával lépett be először a magyar piacra az akkor létrejött Ganz Ansaldo tulajdonosaként. A vállalatcsoportban zajlott tulajdonosi struktúra változásakor az Ansaldo csoport átmenetileg ugyan kivonult Magyarországról, de érdeklődését az itteni lehetőségek iránt továbbra is megtartotta, áll a cég közleményében. Amikor a Ganz Transelektro a későbbiekben kritikus anyagi helyzetbe került, az ASI a Ganz Transelektro tulajdonában levő tápiószelei motorgyár bérbe vétele mellett döntött, ahol ebben az évben 7-8 millió euró értékű terméket gyártanak.

Az ASI ipari és műszaki megoldásokat kínál ügyfeleinek. Elsősorban magas szintű ipari automatizálási rendszerek tervezésével, valamint olyan villamos motorok és hajtások gyártásával foglalkoznak, amelyek a kőolajfeldolgozásban, a fémfeldolgozóiparban, valamint a tengerjáró hajók hajtóműveiben használatosak. A budapesti regionális iroda vezetője a hosszú ideje Magyarországon élő olasz üzletember, Maurizio Sauli lett, aki a Ganz Ansaldo egykori kereskedelmi igazgatója, majd a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. vezérigazgatója volt.

Az Ansaldo két évvel ezelőtt az évi 6 milliárd dolláros árbevételt jegyző amerikai befektetési csoport, a Patriarch érdekkörébe került. A struktúra átalakításától azt várják, hogy a vállalat 2006-os, 250 millió euró fölötti forgalmát az elkövetkezendő öt év során legalább a duplájára növeli. Az ASI jelenleg 6 gyártóbázison mintegy 1500 embert foglalkoztat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!