Aliz
6 °C
14 °C

Megérte kedvezni a multiknak

2002.09.05. 10:52
Először adta ki az APEH, hogy hány multicég kapott beruházásai miatt társaságiadó-kedvezményt: a mindössze tíz társaság 12 milliárd forint befizetésétől mentesült, ám sokkal többet csengetett be a költségvetésbe - írja a Magyar Hírlap.
A tíz érintett társaság - nevüket az adóhivatal nem közölhette - alapvetően meghatározza a magyar gazdaság teljesítményét. Tavalyi összesített árbevételük 1339 milliárd forint volt, 2000-ben pedig ők adták a magyar export 38-40 százalékát. (Tíznél többen kaptak összesen ilyen kedvezményt, de csak ennyi esetben lépte túl az összeg az 1 millió forintot).

Fejletlen helyen kevesebb is elég

A társaságiadó-kedvezményre azon cégek jogosultak, amelyek egy bizonyos értékhatárnál nagyobb beruházást hajtanak végre. A tízek közül kettő az elmaradottabb országrészekben fektetett be 3 milliárd forintnál többet, a másik nyolc egyéb területeken forgatott be 1996 december 31-e után legalább 10 milliárdot.

A 12 milliárdos engedménnyel szemben az érintett nemzetközi vállalatok 15 milliárdnyi személyi jövedelemadót és 40 milliárd forint járulékot utaltak át a büdzsének.

Európában nem comme il faut

A kedvezmények kérdése azért érdekes, mert az EU határozottan ellenzi az ilyen versenyellenes támogatásokat, így ez az egyik legkeményebb téma a magyar csatlakozási tárgyalásokon. Mondjuk kemény, de egyértelmű, hiszen Magyarország valószínűleg kénytelen lesz lemondani a kedvezmények nyújtásáról, amelyeket minden eddigi kormány megadott pártállásra való tekintet nélkül - a tömeggyűléseken nagytőkéző Orbán-kabinet is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?