Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megérte kedvezni a multiknak

2002.09.05. 10:52
Először adta ki az APEH, hogy hány multicég kapott beruházásai miatt társaságiadó-kedvezményt: a mindössze tíz társaság 12 milliárd forint befizetésétől mentesült, ám sokkal többet csengetett be a költségvetésbe - írja a Magyar Hírlap.
A tíz érintett társaság - nevüket az adóhivatal nem közölhette - alapvetően meghatározza a magyar gazdaság teljesítményét. Tavalyi összesített árbevételük 1339 milliárd forint volt, 2000-ben pedig ők adták a magyar export 38-40 százalékát. (Tíznél többen kaptak összesen ilyen kedvezményt, de csak ennyi esetben lépte túl az összeg az 1 millió forintot).

Fejletlen helyen kevesebb is elég

A társaságiadó-kedvezményre azon cégek jogosultak, amelyek egy bizonyos értékhatárnál nagyobb beruházást hajtanak végre. A tízek közül kettő az elmaradottabb országrészekben fektetett be 3 milliárd forintnál többet, a másik nyolc egyéb területeken forgatott be 1996 december 31-e után legalább 10 milliárdot.

A 12 milliárdos engedménnyel szemben az érintett nemzetközi vállalatok 15 milliárdnyi személyi jövedelemadót és 40 milliárd forint járulékot utaltak át a büdzsének.

Európában nem comme il faut

A kedvezmények kérdése azért érdekes, mert az EU határozottan ellenzi az ilyen versenyellenes támogatásokat, így ez az egyik legkeményebb téma a magyar csatlakozási tárgyalásokon. Mondjuk kemény, de egyértelmű, hiszen Magyarország valószínűleg kénytelen lesz lemondani a kedvezmények nyújtásáról, amelyeket minden eddigi kormány megadott pártállásra való tekintet nélkül - a tömeggyűléseken nagytőkéző Orbán-kabinet is.