Mátyás
-6 °C
1 °C

Kevesen lehetnének törzsgárda-tagok

2003.06.18. 10:10
A fejlett országokban egy évtized alatt alig csökkent azon idő hossza, amelyet a dolgozók egyazon munkáltatónál eltöltenek - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adataiból. Hazánkban és a térség többi országában ezzel szemben a gazdasági átalakulás hatására igencsak megnőtt a mobilitás.
Az egy munkahelyen töltött évek száma Nyugat-Európában és Japánban jóval nagyobb, mint az Egyesült Államokban. A legfrissebb adatok mindhárom gazdasági nagyhatalom esetében lényegében azonosak a tíz évvel ezelőttiekkel. Az öreg kontinensen és a távol-keleti országban az egy munkahelyen eltöltött átlagos idő meghaladja a tíz évet, az Államokban a hetet sem éri el.

A férfiak egyre mobilabbá válnak

Az európai munkavállalóknak most is mintegy 40 százaléka van legalább tíz éve jelenlegi munkahelyén, az öt évig kitartók aránya 60 százalék. Mindez azt mutatja, hogy egyelőre nem váltak valóra a hosszú távú foglalkoztatás "kihalására" vonatkozó korábbi jóslatok - írja az ILO. A férfiaknál jellemző az egy helyen töltött évek számának csökkenése, miközben a nőknél ez a mutató inkább növekszik.

Nálunk csökkent az egy munkáltatónál eltöltött idő

Magyarországon az elmúlt évtizedben lényegesen csökkent az az átlagos idő, amíg a munkavállalók egyazon foglalkoztatónál maradnak - mondja Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. A nemzetközi trendből kirívó folyamatot az érdek-képviseleti vezető azzal magyarázza, hogy a rendszerváltást követő években másfél millió álláshely szűnt meg az országban, és az alkalmazottak "hűségét" azóta is próbára teszik a gazdasági folyamatok.

A helyzet stabilizálódására a következő években sem lehet számítani, hiszen egyrészt drámaian csökken a kevésbé képzett munkavállalók iránti igény, másrészt az EU-csatlakozás után több ágazatban nagyarányú elbocsátásokra kell felkészülni - mutat rá Borsik János.

Szlovéniában a legstabilabbak a munkahelyek

A térségünkre vonatkozó legfrissebb statisztikai adatok 1999-ből származnak. Ezek szerint Magyarországon 8,8, Csehországban 8,2, Lengyelországban 11,9, Szlovéniában 12,1, a balti államokban pedig mintegy 7 év volt a foglalkoztatás átlagos hossza.

A 9,3 éves térségi átlag némileg rövidebb az ILO által most közölt nyugat-európai adatnál. Hasonló eltérés tapasztalható a legalább tíz évet egy munkahelyen ledolgozók arányában is: a kontinens nyugati felén 40, Kelet-Közép-Európában 32,1 százalék ez az arány.

Az egy munkahelyen eltöltött évek számának mindenesetre nem sok köze van ahhoz, mennyire látják biztosnak helyzetüket az alkalmazottak - hangsúlyozza az ILO. A dolgozók biztonságérzetét sokkal inkább az általános gazdasági körülmények határozzák meg, illetve az, milyen szintű társadalombiztosítási ellátásra számíthatnak abban az esetben, ha munkanélkülivé válnak.