Lehel
17 °C
27 °C

Sereghajtók leszünk a régióban

2003.08.15. 08:12
A gazdaságunk csak a lengyel és cseh gazdaságnál nő gyorsabban jövőre, az infláció talán csak Romániában lesz magasabb, mint nálunk, és a költségvetés GDP-arányos hiánya is csak a cseheknél haladja meg a magyarországit. Osztrák kutatók cseppet sem hízelgő prognózisa 2004-re.
A régión belül Magyarország büszkélkedhet a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával. A többi makroszám tekintetében azonban korántsem ennyire jók a magyar kilátások.

Dinamikus bolgárok

A kelet-közép-európai régión belül Szlovákiában és Bulgáriában is dinamikusabb gazdasági növekedés várható idén, mint Magyarországon, jövőre pedig a román gazdaság is gyorsabban élénkülhet a miénknél. Hazánk gazdasága jövőre várhatóan a szlovénnal azonos szinten bővül - derül ki a Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW) tanulmányából. Az osztrák elemzők szerint a magyar gazdaság ebben az esztendőben 3,2 százalékkal bővül, jövőre pedig 3,5 százalékos lehet a növekedés.

A WIIW úgy látja, hogy Kelet-Közép-Európa az idén a kedvezőtlen világgazdasági környezet ellenére is viszonylag dinamikus, 3 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a régió bruttó hazai terméke (GDP). A növekedés szempontjából mind 2003-ban, mind pedig 2004-ben Bulgária lehet a térség éllovasa, de az összes ország faraghat a hátrányából az Európai Unióval szemben.

Csak a román infláció lesz magasabb?

A régió országai közül egyedül Romániában várható az idén és jövőre is két számjegyű inflációs ráta, a legalacsonyabb fogyasztói árindexre pedig az utóbbi hónapokban többször is deflációt jelentő Csehországban lehet számítani. Magyarország a középmezőnyhöz, a jövő évi prognózisok szerint pedig a sereghajtók közé tartozik.

Az elemzés azonban a jövő évi áfaváltozások bejelentése előtt készült, azaz egy frissített prognózis feltehetően hátrább sorolná a magyar gazdaságot a dezinflációs listán. Holott az 5 százalékra várt inflációval is csak a 7 százalékos pénzromlást produkáló Szlovákiát és a 15 százalékot "teljesítő" Romániát előzük meg.

Nem büszkélkedhet Magyarország külső egyensúlyi helyzetével sem, a szakértők szerint ugyanis a térségen belül egyedül Csehországban lesz magasabb a folyó fizetési deficit. Kedvező jel mindeközben, hogy a magyar munkanélküliségi ráta - Szlovéniával holtversenyben - a legalacsonyabb a régióban, és a várakozások szerint ez jövőre is így marad.

Egy évet késhet az euró bevezetése

A költségvetési hiány azért különösen fenyegető, mert a büdzsében jelentkező problémák miatt hazánk, Szlovákia és Lengyelország legkorábban 2009-ben csatlakozhat az eurózónához. Ez a Reuters legfrissebb elemzéséből derül ki, amely szerint hazánkban legkorábban 2007-ben lesz 3 százalék alatt az államháztartási deficit. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 255 forintra teszik az euró konverziós árfolyamát az ERM-II rendszerhez való, 2005-re tehető csatlakozásunkkor.