Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Nem nagyon kell új munkaerő a cégeknek

2008.03.10. 07:46
Gyártósori összeszerelők, segédmunkások, tehergépkocsi-vezetők, varrónők, hegesztők, lakatosok - ők lesznek a legkapósabbak 2008-ban a hazai álláspiacon, ám egyben ők retteghetnek leginkább, hogy elveszítik az állásukat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 7300-nál is több vállalkozást kérdezett meg arról, milyen munkaterületeken tervez a cég az idén létszámbővítést, illetve elbocsátást, s bár a sorrend más, a hiányszakmák és a romló pozíciójú foglalkozások listája szinte teljesen megegyezik.

Főleg a szezonális ágazatokban jellemző, hogy időbeli eltérés van a kereslet és a kínálat között, de sok esetben a térbeli eltérés is gondot okoz, vagyis hogy máshol jelentkezik a kereslet, mint a kínálat, s ez az alacsony mobilitás miatt nem egyenlítődik ki - állapítja meg az elemzés. A létszámfelvételt szerencsére ösztönözheti a szaktárca két pályázata, amely 2,3 milliárd forint keretösszeggel támogatja a munkahelyteremtő beruházásokat, illetve 360 millióval a magas hozzáadott értékű tevékenységű cégek álláshelybővítését.

A foglalkoztatást segítő forrásokra égető szükség is lesz, mivel a kutatásból az is kiderült, hogy 2008-ban mindössze három-ötezerrel dolgozhatnak csak többen az álláspiacon, mint tavaly. Mindez különösen annak fényében tűnik kevésnek, hogy a 2006-os felmérés 32, a 2007-es 33 ezer fős bővülést prognosztizált. Az idei alacsony létszámfelvétel főleg abból fakad, hogy bár a megkérdezett cégek közel egynegyede tervez beruházást, ezek többsége azonban egyáltalán nem jár együtt foglalkoztatásbővítéssel.

A szaktárca és a kamara elemzése alapján egyébként nagyobb mértékű munkaerő-felvételről a feldolgozóipar, a gazdasági szolgáltatások és a kereskedelem területén működő vállalkozások számoltak be. Az energiaipar és a mezőgazdaság, valamint a szállítás és a távközlés létszáma viszont biztosan apadni fog. A prognózis szerint a cégek közel kétharmada létszámstopot hirdet, főleg a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások terveznek létszámbővítést, közülük negyven százalék toboroz, míg a tisztán magyar tulajdonban lévők mindössze negyede vesz fel új kollégákat.

A nagyok várják a pályakezdőket

Az elmúlt évhez képest nagyobb lesz a cégek érdeklődése a pályakezdők iránt, főleg a 250 főnél többet foglalkoztatók alkalmazzák majd szívesen a fiatalokat. A pályakezdők közül azok járnak jól, akik például számítástechnikai munkakörben, forgácsolóként, hentesként vagy mérnökként keresnek állást, őket toborozzák ugyanis ez évben leginkább a cégek.

Annak ellenére, hogy a regisztrált álláskeresők létszáma a 480 ezret közelíti, sok vállalkozás tartósan munkaerőhiánytól szenved. Míg korábban a cégek kilenc százaléka jelezte, hogy egy éven túl hiába keres megfelelő végzettségű szakembert, addig most 15 százalékuk panaszkodik erről. A hiányszakmák feltöltése nemzetgazdasági szinten mintegy 25 ezer dolgozó azonnali alkalmazását tenné lehetővé, csakhogy itt is visszaköszön a már említett probléma, miszerint a munkaerő-kínálat képzettsége nem felel meg a keresletnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!