Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Büntetés várhat a kórházakra

2006.05.26. 08:46
A színlelt munkaszerződések nyári megszüntetése után probléma lehet azokkal az orvosokkal, akik vegyes státusban látják el feladatukat ugyanazon intézetnél. Sok esetben az intézmények és az orvosok is kényszerként mennek bele a törvénytelen helyzetbe, részben a túlmunka, másrészt pedig a szakemberhiány miatt, írta a Napi Gazdaság.
Bár a miniszterelnök a héten megkapta a Magyar Kórházszövetség levelét, amelyben kérik, hogy egyelőre az egészségügyet ne érintse a rejtett munkavállalás büntetése, holott a színlelt munkaszerződéseket elvileg július elejétől szigorúan bünteti majd a munkaügyi felügyelet és az adóhatóság. Magyarországon jelenleg ugyanis az orvosok 12,5 százaléka nem alkalmazotti státusban, hanem egyéb jogviszonyban, közreműködőként látja el feladatát.

Probléma azokkal van, akik vegyes státusban látják el feladatukat ugyanazon intézetnél. Sok esetben az intézmények és az orvosok is kényszerként mennek bele a törvénytelen helyzetbe - részben a túlmunka, másrészt pedig a szakemberhiány miatt. A kórházszövetség úgy látja, beláthatatlan következményekkel járhat ha büntetni kezdik az orvosokat és a kórházakat. A Napi Gazdaság értesülése szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megkapta a levelet, ám egyelőre nem nevezték meg - a pénzügyi, egészségügyi és a munkaügyi - tárcáknál az illetékeseket, mondván: a feladatok szétosztásához idő kell. Feltehetően az új kormány megalakulásáig nem is történik érdemben semmi, így viszont komoly büntetést kaphatnak az amúgy is anyagi gondokkal küzdő kórházak.

A kérelemhez nem csatlakozott sem az Egészségügyi Demokratikus Szakszervezetek Szövetsége (EDDSZ) sem a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kórházszövetség sem a törvényen kívüli állapotot akarja fenntartani - mondta korábban Golub Iván elnök, ám a jelenleg hatályos jogszabályok, több ponton is hiányosak, ez vezethetett el egyebek között az ügyeleti díj körüli visszásságokhoz. Ezek tisztázást is várná az új kabinettől.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft