Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kezdő mérnökök munka nélkül

2003.11.19. 09:04
Hiába keresettek a frissdiplomás mérnökök, mégis sok köztük a munkanélküli. A vállalatok a közgazdászok és jogászok után sem kapkodnak, ráadásul a jelöltek zöménél jelentős továbbképzés szükséges, és a cégek a reméltnél csak jóval alacsonyabb bért hajlandók fizetni.
Bár az utóbbi időben sokat hallani arról, hogy a pályakezdő mérnökök iránt a legnagyobb a kereslet, mégis a regisztrált diplomás pályakezdő munkanélküliek csaknem negyede közülük kerül ki - tudta meg a Világgazdaság a Foglalkoztatási Hivatalnál. A cégek alig találnak a megfelelő területre szakosodott műszaki diplomás fiatalt. Ha mégis sikerül, akkor a jelölt csak hónapokkal később kerülhet a termelésbe, mert speciális átképzése sok időt vesz igénybe - mondta több vállalatvezető is a lapnak adott nyilatkozatában.

A magyarországi pályakezdő állástalan mérnökök helyzete abból a szempontból is érdekes, hogy földrajzi területi megoszlásuk nem feltétlenül követi az általános munkanélküliségi arányokat: a - foglalkoztatási szempontból - rosszabb helyzetű Tolna megyében most szeptemberben mindössze 15-en voltak, míg Győr-Moson-Sopronban 69-en. Természetesen a kiemelkedően hátrányos helyzetű megyékben ők sem lógnak ki a sorból: Borsod-Abaúj-Zemplénben friss statisztikák szerint például közel kétszáz pályakezdő mérnök keres munkát.

Tóth Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Karrier Központjának vezetője szerint a mérnökök magas aránya - a pályakezdő munkanélkülieken belül - az agrármérnököknek és a főiskolát végzetteknek "köszönhető", amit az is alátámaszt, hogy a Műegyetem felmérése szerint a tavaly végzett műegyetemistáknak mára mindössze 1 százaléka maradt állás nélkül.

A pedagógusok indulnak a legrosszabb eséllyel

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint azonban a legrosszabb esélyekkel nem a mérnökök, hanem a frissdiplomás pedagógusok indulnak, de mára - a közhiedelemmel ellentétben - a közgazdászok és jogászok sem vehetik készpénznek, hogy a diplomájukhoz rögtön munkahelyet is kapnak.

A diplomás pályakezdők egyre nehezebb helyzete három - pedagógusok esetében négy - fő okra vezethető vissza: az elmúlt években egyre többen és többen kapnak diplomát, miközben a megnövekedett nyugdíjkorhatár miatt egyre tovább kell várni az üresedésre, ráadásul a korábbi legnagyobb munkaerő-felvevő közigazgatás most inkább a létszámleépítésekre koncentrál. A pedagógusoknak pedig emellett azzal is számolniuk kell, hogy a születendő gyermekek számának csökkenése miatt egyre-másra szűnnek meg a nekik szánt helyek.

Mindezek ellenére a magyarországi frissdiplomások helyzete nem teljesen reménytelen: a Foglalkoztatási Hivatal tapasztalatai szerint ugyanis a pályakezdő munkanélküliek közül sokkal hamarabb - 3-6 hónapon belül - találnak munkát azok, akik - legalább egy - diplomát fel tudnak mutatni, mint alacsonyabb végzettségű társaik. Ráadásul sokan kapnak diplomás állást, még ha nem is kifejezetten a saját szakterületükön.