Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Egyre több külföldi dolgozik Magyarországon

2004.09.01. 08:48
Egy év alatt 29 százalékkal nőtt a Magyarországon munkát vállaló külföldiek száma: a csatlakozásnak nem volt komoly hatása, a legtöbben most is Romániából érkeznek.
Június végére 59 ezer fölé emelkedett a külföldieknek kiadott érvényes munkavállalási engedélyek száma, ami 29 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájából. A legtöbb, 36 203 engedély román munkavállalók kezében van, s a júniusban kiadott 6782 engedélyből 4615 került román kérvényezőkhöz. Az újonnan csatlakozó EU-országokból 6265 dolgoznak legálisan Magyarországon, az unió régi tagállamaiból pedig 1984-en, a legtöbben Németországból.

Nem hozott munkavállalókat a csatlakozás

Nincs lényeges változás a külföldiek magyarországi munkavállalásakor a belépést követően: az idén áprilisban 6724, míg június hónapban 6782 engedélyt adtak ki - mondta lapunknak Lázár György, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat főosztályvezetője. Ezen belül a nagyobb létszámban munkaengedélyt szerző nemzetek közül kevesebb munkaengedélyt adtak ki román és szlovák munkavállalóknak, 4684 után 4615-re, illetve 431-ről 0-ra esett vissza júniusban április után az abban a hónapban megadott engedélyek száma.

Nincs veszély

Lázár szerint a magyar munkaerőpiacot nem veszélyeztetik a külföldi munkavállalók, ezt erősítik meg az adatok is. Elmondása alapján a nyugati vállalatok Magyarországon dolgozó külföldi munkatársai vállalati célokból érkeznek, s nem a magyar munkabérek miatt, az újonnan csatlakozó EU-tagállamok nagy része számára Magyarország messze van, nyelvi nehézségek is vannak, valamint ezen országok munkaerőpiaca kicsinek mondható. Véleménye szerint a későbbiekben a lengyelek számára lehetünk vonzóak - a szomszédos Szlovákia szintén magas munkanélkülisége miatt ugyanis csábító lehet a lengyel munkakeresők számára a magyar bérek szintje, s az alacsony magyar munkanélküliségi ráta. Az itt dolgozó szlovák és román munkaerő nagy számát a földrajzi közelség és az okozza, hogy nincsenek nyelvi akadályok.