Judit
2 °C
7 °C

Egyre több külföldi dolgozik Magyarországon

2004.09.01. 08:48
Egy év alatt 29 százalékkal nőtt a Magyarországon munkát vállaló külföldiek száma: a csatlakozásnak nem volt komoly hatása, a legtöbben most is Romániából érkeznek.
Június végére 59 ezer fölé emelkedett a külföldieknek kiadott érvényes munkavállalási engedélyek száma, ami 29 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájából. A legtöbb, 36 203 engedély román munkavállalók kezében van, s a júniusban kiadott 6782 engedélyből 4615 került román kérvényezőkhöz. Az újonnan csatlakozó EU-országokból 6265 dolgoznak legálisan Magyarországon, az unió régi tagállamaiból pedig 1984-en, a legtöbben Németországból.

Nem hozott munkavállalókat a csatlakozás

Nincs lényeges változás a külföldiek magyarországi munkavállalásakor a belépést követően: az idén áprilisban 6724, míg június hónapban 6782 engedélyt adtak ki - mondta lapunknak Lázár György, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat főosztályvezetője. Ezen belül a nagyobb létszámban munkaengedélyt szerző nemzetek közül kevesebb munkaengedélyt adtak ki román és szlovák munkavállalóknak, 4684 után 4615-re, illetve 431-ről 0-ra esett vissza júniusban április után az abban a hónapban megadott engedélyek száma.

Nincs veszély

Lázár szerint a magyar munkaerőpiacot nem veszélyeztetik a külföldi munkavállalók, ezt erősítik meg az adatok is. Elmondása alapján a nyugati vállalatok Magyarországon dolgozó külföldi munkatársai vállalati célokból érkeznek, s nem a magyar munkabérek miatt, az újonnan csatlakozó EU-tagállamok nagy része számára Magyarország messze van, nyelvi nehézségek is vannak, valamint ezen országok munkaerőpiaca kicsinek mondható. Véleménye szerint a későbbiekben a lengyelek számára lehetünk vonzóak - a szomszédos Szlovákia szintén magas munkanélkülisége miatt ugyanis csábító lehet a lengyel munkakeresők számára a magyar bérek szintje, s az alacsony magyar munkanélküliségi ráta. Az itt dolgozó szlovák és román munkaerő nagy számát a földrajzi közelség és az okozza, hogy nincsenek nyelvi akadályok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?