Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Sokba kerülhet az alkalmatlan munkaerő

2004.09.21. 08:22
Ma már egyre több és modernebb tesztet alkalmaznak a megfelelő munkaerő kiválasztásának megkönnyítésére.
A nem megfelelő ember felvétele pozíciótól függően ugyan, de jelentős anyagi veszteséget is okozhat egy cégnek. Míg például egy banki pénztáros hibás kiválasztása körülbelül 800 ezer forintjába, addig egy nem megfelelő banki üzletkötő felvétele több mint 25 millió forintjába kerülhet egy banknak - véli Palchuber Tamás, a Hill International üzletágvezetője.

Többek között ilyen meggondolásokból is a megfelelő munkaerő kiválasztására a Fortune magazin által megkérdezett 500 cégnek több mint 85 százaléka használ rendszeresen valamilyen tesztet egy meghirdetett állásra jelentkezők szűrése érdekében - mondta a Napi GazdaságnakTrizna Júlia, a Profiles International Hungary (PIH) Kft. ügyvezető igazgatója.

A PIH tapasztalatai szerint a cégek által munkaerő-felvételnél használt tesztek jó része már elavult, sok esetben nem ad a valóságnak megfelelő képet a jelentkezőről, valamint nem próbálja a munkakörnyezetbe belehelyezni az illetőt. Ennek következtében sokszor nem a megfelelő ember kerül a meghirdetett pozícióra, így vagy az történik, hogy az illető nemsokára otthagyja a céget, vagy pedig nem elég produktív az adott munkakörben. Bár számítógépes elemzésekkel fel lehet ugyan gyorsítani a folyamatot, ám a személyes interjúkat nem lehet gépekkel helyettesíteni - vélik a fejvadászok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!