Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Legtöbbet a villamosmérnököknek fizetnek

2005.11.02. 07:51
Bruttó 260 ezer forintért tud elhelyezkedni egy kezdő villamosmérnök, az összeg több, mint amint a gazdasági vagy természettudományi karokon végzők kaphatnak.
A pályakezdő álláskeresők száma nőtt az elmúlt időszakban, de nagyobb érdeklődés tapasztalható a munkaerőpiacon a friss diplomások iránt. A cégek körében az idén népszerűbb volt a műegyetem őszi állásbörzéje, a tavalyi évhez képest húsz százalékkal több kiállító jelent meg a rendezvényen, összesen 3500 állásajánlattal - mondta a Napi Gazdaságnak Solymos László főszervező. A munkaügyi központok hatezer pályakezdő diplomás munkanélkülit tartanak nyilván; míg a budapesti Közgáz KarrierExpo rendezvényének szervezői szerint legalább tízezer fiatal vadászik állásra.

Az állami foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a legnehezebben az általános iskolai tanítók és tanárok találnak munkát, de sok a mezőgazdasági mérnök és a jogász is a munkanélküliek között. A műegyetem állásbörzéjén a legkeresettebbek a villamos- és gépészmérnökök, valamint az informatikusok voltak, de keresettek a közgazdászok és a műszaki menedzserek is. A friss gazdasági diplomások a KarrierExpo tavaszi adatai alapján átlagosan bruttó 197 ezer forint kezdő fizetésre számíthatnak, de a leggyakrabban a versenyképes kategóriába sorolt bruttó 220-250 ezer forintot fizetik a cégek. A pályakezdő mérnökök fizetésének szintje nagyjából megegyezik a gazdasági területre jellemző kezdő fizetés mértékével, 200 és 250 ezer forint között szóródik. A műszaki egyetem legutolsó felmérése szerint a villamosmérnöki diploma a legjövedelmezőbb, bruttó 260 ezer forintos fizetést jelenthet, amit a gazdaság- és természettudományi karokon végzők 244 ezer, a vegyészek 203 ezer, és a gépészek majd kétszázezer forintos kezdő javadalmazása követ. A multinacionális vállalatoknál, illetve állami cégeknél elhelyezkedők általában egyéb juttatásokra, utazási-, lakhatási támogatásra vagy ruhapénzre is számíthatnak