Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Piaci magatartást várnak a munkaügyi felügyeletektől

2006.03.13. 08:13
Kevés és rossz jelölt, nehéz kapcsolattartás -- panaszkodnak az egyre több munkanélkülit regisztráló állami szervezetre a piaci szereplők, akik szerint hiába fordulnak a kirendeltségekhez például egy új áruház megnyitásakor.
Képtelenek kielégíteni a munkaügyi kirendeltségek a vállalatok munkaerőigényét, ám egy zajló modernizációs program javíthat a helyzeten. Legtöbbször hatóságként működnek a munkaügyi kirendeltségek, a foglalkoztatók számára még nem szolgáltatnak - fogalmazott Dobák András, a Tesco Global Áruházak Rt. országos személyzeti igazgatója. Ezt erősítette meg Vass Katalin, az Avis Group Business Support Centre HR-vezetője, jelezve, előfordult, hogy a diplomásoknak szóló állásajánlataikat csak faxon juttathatták el az adott kirendeltséghez, mert e-mailen keresztül nem tudták fogadni azokat.

Rossz és kevés jelölt az új állásokra

Eddig hiába kértük a területileg illetékes munkaügyi kirendeltség segítségét, nem volt hatékony az együttműködés - mondja Vass Katalin. A szolgáltatói szemlélet erősítéséhez nagyobb proaktivitás kellene, minőségibb kapcsolattartást hogy ki tudják elégíteni a munkaerőigényünket. Egy-egy új áruház megnyitásakor a területileg illetékes munkaügyi kirendeltséghez fordulunk - mondja Dobák András, a Tesco Global Áruházak Rt. személyzeti igazgatója. Legtöbbször azonban hiába a jó szándékuk, sem mennyiségben, sem minőségben nem tudnak megfelelő munkaerőt küldeni, sőt elő sem szűrik a jelölteket, teszi hozzá.

A cégek hamarosan az interneten keresztül, jóval kevesebb adminisztrációval jelezhetik a munkaerő-igénylésüket, így várhatóan nagyobb számban küldik meg a betöltetlen álláshelyeikre vonatkozó adatokat - mondta Péter Ferenc. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) főigazgató-helyettese hozzátette: az állásajánlatok számának gyarapítása a foglalkoztatókkal való személyes kapcsolattartás révén sikerülhet, ezért növelik a munkaadói kapcsolattartó munkakörök számát, a kollégák ismereteit továbbképzés keretében bővítik.

A modernizációs program része, hogy magán-munkaközvetítőkkel, kamarákkal, önkormányzatokkal is erősítik a kapcsolatokat. A magán-munkaközvetítőkkel együttműködési megállapodáson alapuló, kölcsönös, az üres álláshelyekre vonatkozó információcserét javasol az ÁFSZ. A gazdasági kamaráktól, az önkormányzatoktól azt remélik, a gazdasági szervezetek beruházásairól, tevékenységük fejlesztéséről és foglalkoztatási szándékokról tájékoztatják a munkaügyi központokat. Megfelelő szakmai hátterű civil szervezeteket munkaerő-piaci programok keretében bevonhatnak az állásfeltárás folyamatába is. Ma 20 munkaügyi központ 169 kirendeltsége mellett további 276 helyszínen Foglalkozási Információs Pontban találhatják meg az álláskeresők a cégek munkaajánlatait.