Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csapatostul buknak le a feketék

2007.10.16. 14:04
Egyre jobban ráfekszik a kormányzat a munkaügyi ellenőrzésekre. De a kormányfő nemcsak ettől várja a feketefoglalkoztatás visszaszorulását, hanem a cégek példamutató magatartásától is.

Valami nagyon nincs rendben, ha az idei 40 ezer munkaügyi ellenőrzés során 30 ezer esetben találtak valamilyen szabálytalanságot a munkaügyi felügyelők - ezzel is indokolta Gyurcsány Ferenc egy konferencián azt, hogy miért kívánnak keményebben fellépni a feketefoglalkoztatás ellen.

Bezzeg a skandinávok

A kormányfő szerint a normaelkerülés vált normává, ami viszont nem elfogadható. A probléma szerinte csak törvényekkel, szankciókkal nem oldható meg. Ebben szerepük van a munkáltatók felelősségvállalásának. Példaként hozta fel az északi országokat, ahol a munkáltatók nem törvények vagy büntetések miatt próbálnak meg segíteni munkavállalóiknak, hanem azért, mert így tehetik őket elkötelezetté.

Eredményes harc

Gyurcsány a feketegazdaság elleni harc eddigi eredményei között említette, hogy 200 ezer személy "jött vissza" a társadalombiztosítás hatálya alá, félve attól, hogy aki nem fizet járulékot, az nem vehet majd igénybe szolgáltatást. Azok létszáma is több mint 100 ezerrel lett több, akik után a minimálbér kétszerese után fizetik az adókat és a járulékokat.

A miniszterelnök visszatért a tavalyi választási küzdelem egyik terepére, amikor megjegyezte: a munkáltatók és a politikusok közül sokan azt mondják, azért van sok feketefoglalkoztatás, járulék- és adóelkerülés, mert magasak a közterhek. Ehhez hozzáfűzte, hogy 1998 és 2002 között 10 százalékponttal csökkentek a foglalkoztatás járulék- és adóterhei - ez az összes terhek 25 százaléka volt -, mégsem volt több a foglalkoztatott, viszont jelentős államadósság halmozódott fel.

Ez rossz sorrend volt - mutatott rá a miniszterelnök. Az adókat és járulékokat csak azt követően lehet csökkenteni, hogy egyre többen fizetik meg a közterheket, és ebből többletbevételek származnak. A többletbevételeket az oktatásra, a képzésre, illetve az adók és járulékok csökkentésére kívánják fordítani - ismételte el ezeregyedszer az ezerszer már elmondottakat.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a konferencián arról beszélt, hogy egyre célzottabbá válnak a munkaügyi ellenőrzések. Ennek eredménye, hogy feketefoglalkoztatásért egyre gyakrabban vonják felelősségre a munkaügyi felügyelők a vállalkozásokat. A becslések szerint minden tizedik munkavállalót foglalkoztatják feketén.

Sok tízezer alkalmazott

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) létszámát az elmúlt években 200 új dolgozóval növelték, s jövőre további 50 munkatárs áll munkába. Év eleje óta már több mint 62 ezer feketén foglalkoztatott munkavállaló miatt vonták felelősségre a munkáltatókat - adott tájékoztatást Papp István, az OMMF elnöke. Ezek az ellenőrzések egyre eredményesebbek. Általában azokat a munkahelyeket keresik fel, ahol nagyobb arányban foglalkoztatnak munkaszerződés vagy bejelentés nélkül dolgozókat. Tavaly egész évben 42 ezer feketefoglalkoztatottat találtak a munkaügyi felügyelők, 2005-ben 29 ezret, 2004-ben csupán 10 ezret.

Az OMMF elnöke hangsúlyozta: vannak visszaélések, ahol mindig szigorúan lépnek fel és szankcionálnak, ilyen a feketefoglalkoztatás. Általában viszont az együttműködésre törekszenek a munkáltatókkal, arra, hogy segítsék őket a jogszabályok alkalmazásában. Többek között ezt a célt szolgálja, hogy október 1-jétől valamennyi régiós felügyeletüknél munkavédelmi tanácsadást vehetnek igénybe a munkáltatók.