Ágnes
-5 °C
2 °C

Csapatostul buknak le a feketék

2007.10.16. 14:04
Egyre jobban ráfekszik a kormányzat a munkaügyi ellenőrzésekre. De a kormányfő nemcsak ettől várja a feketefoglalkoztatás visszaszorulását, hanem a cégek példamutató magatartásától is.

Valami nagyon nincs rendben, ha az idei 40 ezer munkaügyi ellenőrzés során 30 ezer esetben találtak valamilyen szabálytalanságot a munkaügyi felügyelők - ezzel is indokolta Gyurcsány Ferenc egy konferencián azt, hogy miért kívánnak keményebben fellépni a feketefoglalkoztatás ellen.

Bezzeg a skandinávok

A kormányfő szerint a normaelkerülés vált normává, ami viszont nem elfogadható. A probléma szerinte csak törvényekkel, szankciókkal nem oldható meg. Ebben szerepük van a munkáltatók felelősségvállalásának. Példaként hozta fel az északi országokat, ahol a munkáltatók nem törvények vagy büntetések miatt próbálnak meg segíteni munkavállalóiknak, hanem azért, mert így tehetik őket elkötelezetté.

Eredményes harc

Gyurcsány a feketegazdaság elleni harc eddigi eredményei között említette, hogy 200 ezer személy "jött vissza" a társadalombiztosítás hatálya alá, félve attól, hogy aki nem fizet járulékot, az nem vehet majd igénybe szolgáltatást. Azok létszáma is több mint 100 ezerrel lett több, akik után a minimálbér kétszerese után fizetik az adókat és a járulékokat.

A miniszterelnök visszatért a tavalyi választási küzdelem egyik terepére, amikor megjegyezte: a munkáltatók és a politikusok közül sokan azt mondják, azért van sok feketefoglalkoztatás, járulék- és adóelkerülés, mert magasak a közterhek. Ehhez hozzáfűzte, hogy 1998 és 2002 között 10 százalékponttal csökkentek a foglalkoztatás járulék- és adóterhei - ez az összes terhek 25 százaléka volt -, mégsem volt több a foglalkoztatott, viszont jelentős államadósság halmozódott fel.

Ez rossz sorrend volt - mutatott rá a miniszterelnök. Az adókat és járulékokat csak azt követően lehet csökkenteni, hogy egyre többen fizetik meg a közterheket, és ebből többletbevételek származnak. A többletbevételeket az oktatásra, a képzésre, illetve az adók és járulékok csökkentésére kívánják fordítani - ismételte el ezeregyedszer az ezerszer már elmondottakat.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a konferencián arról beszélt, hogy egyre célzottabbá válnak a munkaügyi ellenőrzések. Ennek eredménye, hogy feketefoglalkoztatásért egyre gyakrabban vonják felelősségre a munkaügyi felügyelők a vállalkozásokat. A becslések szerint minden tizedik munkavállalót foglalkoztatják feketén.

Sok tízezer alkalmazott

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) létszámát az elmúlt években 200 új dolgozóval növelték, s jövőre további 50 munkatárs áll munkába. Év eleje óta már több mint 62 ezer feketén foglalkoztatott munkavállaló miatt vonták felelősségre a munkáltatókat - adott tájékoztatást Papp István, az OMMF elnöke. Ezek az ellenőrzések egyre eredményesebbek. Általában azokat a munkahelyeket keresik fel, ahol nagyobb arányban foglalkoztatnak munkaszerződés vagy bejelentés nélkül dolgozókat. Tavaly egész évben 42 ezer feketefoglalkoztatottat találtak a munkaügyi felügyelők, 2005-ben 29 ezret, 2004-ben csupán 10 ezret.

Az OMMF elnöke hangsúlyozta: vannak visszaélések, ahol mindig szigorúan lépnek fel és szankcionálnak, ilyen a feketefoglalkoztatás. Általában viszont az együttműködésre törekszenek a munkáltatókkal, arra, hogy segítsék őket a jogszabályok alkalmazásában. Többek között ezt a célt szolgálja, hogy október 1-jétől valamennyi régiós felügyeletüknél munkavédelmi tanácsadást vehetnek igénybe a munkáltatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!