Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A több munkahely sem elég

2005.10.21. 08:38
Az országos foglalkoztatási helyzet az idén javult, de a több munkahely nem egy megyében a munkanélküliek számának növekedésével járt együtt.

A munkaügyi központokhoz bejelentett új munkahelyek, létszámfelvétel és a leépítések egyenlege pozitív: 18 442-vel több felvétel történt 2005-ben augusztusig, mint elbocsátás. A helyzet azonban megyenként igen jelentősen eltér, a képet több tényező is árnyalja. Például Zalában a pályakezdő munkanélküliek száma a korábbi évhez képest közel 400 fővel nőtt. Ugyanakkor az is tény, hogy jelenleg a megyében több mint másfél ezer szabad állás van, és csupán szeptemberben félezer új munkahelyet jelentettek be a központnak. Hajdú-Bihar megyében - a helyi munkaügyi központ tájékoztatása szerint - a foglalkoztatottak száma egy év alatt közel tízezer fővel csökkent, az idén itt 16 cég jelentett be csoportos leépítést.

Nőtt a munkaerőpiac

Jász-Nagykun-Szolnokban több mint hétezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy évvel korábban. A helyzet Borsodban sem igazán jó, a megyét - többek között - kellemetlenül érinti a MÁV több éve elhúzódó létszámleépítése. Az IBM exodusa 2003 januárjában kezdődött: összesen 3700 munkahely megszűnését jelentette Székesfehérváron. Fejér megye azóta kiheverte ezt a sokkot, Székesfehérváron két külföldi érdekeltségű cég az elmúlt években 1000-1000 embert vett fel; fehérvári, dunaújvárosi és móri cégek kisebb mértékű üzemfejlesztéseket hajtottak végre. Nemrégiben egy brit multinacionális társaság is megtelepedett itt, amely a következő másfél évben a kezdeti 50-ről 400-ra bővítené a dolgozói létszámot.

Győr-Moson-Sopron megyében a foglalkoztatottak száma az aktív korú népességhez viszonyítva több mint 4 százalékkal nőtt. Mint azt a megyei munkaügyi központban elmondták, az utóbbi egy hónap alatt 1508 új álláshelyet vettek nyilvántartásba. Elsősorban középvállalatok szeretnének újabb dolgozókat felvenni. Ha csak kismértékben is (alig 200 fővel), de az elmúlt évben Somogyban is nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, ugyanakkor a munkanélküliségi ráta minden korábbinál magasabb, immár meghaladja a 13 százalékot. A megyében jelenleg több mint 18,5 ezer regisztrált munkanélküli van. Ez azonban - hangsúlyozzák a szakemberek - azt is jelzi, hogy egyre többen kívánnak be-, illetve visszalépni a munkaerőpiacra. Csupán augusztusban 2925-en regisztráltatták magukat. Vasban ez az adat 1,6 ezer volt, ezen belül az első alkalommal jelentkezők aránya megközelítette a 29 százalékot. A helyi szakemberek szerint ez elsősorban annak tudható be, hogy jelenleg a megyében közel 900-an kapnak álláskeresést ösztönző juttatást.