Judit
2 °C
7 °C

A munkaidő negyvenöt százaléka kárba vész

2002.12.03. 16:08
A magyar vállalatok esetében átlagosan a munkaidő 45 százaléka kárba vész, míg globális szinten a kiesés 41 százalék - derül ki a Czipin and Proudfoot Consulting kedden ismertetett felméréséből.
A társaság nyolcadik alkalommal készítette el nemzetközi termelékenységi tanulmányát 10 ország 2.700 nagyvállalati vezetőjének megkérdezése alapján. A tavalyi adatokhoz képest Magyarországon 2 százalékponttal javult a munkaidő-kihasználás, azonban még midig messze van a Czipin által reálisan elérhetőnek tartott 85 százalékos kihasználtságtól.

102 elvesztegetett nap

A 45 százalékos munkaidő kiesés Magyarországon évente 102 elvesztegetett munkanapot jelent dolgozónként, míg nemzetközi szinten 92 munkanap vész kárba. "Ez nem jelenti azt, hogy az emberek nem dolgoznak a munkahelyükön, de nem elég hatékonyan töltik az időt" - tette hozzá Klaus D. Harrer, a Czipin ügyvezető igazgatója.

Nem megfelelő vezetői magatartás

A felmérés szerint a termelékenység-fejlesztés elsőszámú akadálya hazai és nemzetközi szinten is a nem megfelelő vezetői magatartás. A nem megfelelő tervezés és irányítás 43 százalékkal, a vezetési és felügyeleti problémák 23 százalékkal csökkentik a hasznos munkaidőt. A rossz munkamorál, a képesítési hiányosságok és a kommunikáció hiánya csak kisebb mértékben járulnak hozzá a termelékenység csökkenéséhez.

A vezetők pesszimisták

A tanulmány arra is rámutat, hogy 2000-2002-ben a termelékenység növekedés ütemére vonatkozó várakozások csökkenő tendenciát mutatnak mind nemzetközi szinten, mind Magyarországon. A magyarországi vállalatvezetők fokozódó pesszimizmusát mutatja az is, hogy a növekedésre számító döntéshozók aránya két év alatt 69-ről 54 százalékra csökkent. A vállalatvezetők 4 százaléka a termelékenység csökkenésére számít 2002-ben, mintegy egyharmaduk pedig egyáltalán nem tudja, hogyan alakul a termelékenység.

Harmincszázaléknyi növekedési potenciál

A Czipin and Proudfoot becslése szerint a magyar gazdaságban mintegy 30 százaléknyi termelékenységnövekedési potenciál rejlik, ami távol esik a vállalatvezetők 2002-re vonatkozó, 2,2 százalékpontnyi növekedési ütem becslésétől. A tanulmány szerint az Európai Unióhoz való sikeres csatlakozás érdekében fel kell gyorsítani a termelékenység növekedését, ez ugyanis elengedhetetlen a versenyképesség kialakításához és megőrzéséhez. A tanácsadó cég kiemeli: a termelékenység az a paraméter, amelyre a vállalatok és vezetőik közvetlen hatást gyakorolhatnak, szemben a többnyire külső adottságként jelentkező bér- és árszínvonallal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?