Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Folytatódó vita a munkaidőről

2005.12.08. 10:20
Az uniós miniszterek mai ülésükön megvizsgálják a munkaidő-irányelv módosításainak lehetőségét. Amíg nem rendeződik az ügyeleti idő számításának kérdése, addig az elmaradt juttatásokért további orvosi perekre lehet számítani Magyarországon is.

Az uniós munka- és szociális ügyi miniszterek mai ülésükön vitatják meg a brit elnökség munkaidő-irányelv módosítására vonatkozó javaslatát. Lényege, hogy a tagállamok továbbra is élhessenek a heti maximum 48 órás munkaidő alkalmazása alóli kimaradás (opt-out) lehetőségével.

A brit javaslat mellett Francia- és Svédország is benyújt egy saját tervezetet, amely az opt-out fokozatos megszüntetését irányozza elő. Az utóbbi állásponttal ért egyet Belgium, Spanyol-, Görög- és Finnország, míg a felmentési klauzula megtartásához a britek mellett Német-, Lengyel-, Lettország, Szlovákia és Málta ragaszkodik. Külföldi sajtóértesülések szerint Magyarország lebegteti álláspontját. Ezt erősítette meg az is, hogy érdeklődésünkre a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumban nem kívántak előzetes felvilágosítást adni a magyar álláspontról.

Precedens
Az ügyeleti idő szabályozásával kapcsolatban az egyik legtöbbet hivatkozott európai bírósági ítélet a Jaeger-ügyben született döntés. A bíróság 2003. szeptemberi ítéletében Norbert Jaeger német orvos javára Kiel várossal szemben mondta ki, hogy az ügyeleti idő teljes munkaidőnek számít. A bíróság emellett számos - az orvosok mellett nővéreket, tűzoltókat, tanárokat érintő - ügyben mondta ki a fenti elvet.

A miniszteri ülésen várhatóan az ügyeleti idő szabályozása kerül majd a viták középpontjába. Az Európai Bíróság a munkaidő-irányelv (93/104/EK) alapján a minap ismételten kimondta, hogy a munkahelyen teljesített ügyeleti idő teljes egészében munkaidőnek minősül, függetlenül a munkavállaló által ténylegesen elvégzett munkától. A bíróság egyben leszögezte, hogy a heti maximum 48 órás munkaidőre vonatkozó előírás magában foglalja a túlórákat is.

A munkaidő-irányelv módosításának kérdése azért került napirendre, mert az irányelvben, illetve az annak alapján hozott európai bírósági ítéletekben foglaltak betartása számos országnak okoz gondot. Az Európai Bizottság ennek megfelelően 2003-ban tett új indítványt, azonban a tagállamoknak mindeddig nem sikerült megegyezniük a kérdésben. A bizottság javaslata lehetővé tenné az eltérést a heti maximum 48 órás munkaidőtől, de csak abban az esetben, ha arról a munkaadók és a munkavállalók kollektív szerződésben állapodnak meg.

A bizottság másik újítása lenne az inaktív ügyelet fogalmának bevezetése. E szerint az ügyeleti időnek csak a ténylegesen munkával töltött részét tekintenék teljes munkaidőnek, míg azt az időt nem számítanák bele teljes mértékben, amely alatt a munkavállaló valójában nem dolgozik, csak egyszerűen elérhető.

A hatályos irányelvben foglaltak teljesítése Magyarországnak is gondot okoz. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) számításai alapján az EU-csatlakozást követő 13 hónapra vetítve összesen 40 milliárd forintot tesz ki az ügyeletes orvosok és egészségügyi szakdolgozók elmaradt ügyeleti díjazása - tájékoztatta lapukat dr. Gyenes Géza, a MOK főtitkára. Magyarország nem teljesíti egy uniós irányelvből eredő kötelezettségeit, így jogszerűen perelhető az ügyeleti díj kifizetésének elmaradása - tette hozzá a MOK főtiktára. Eddig két jogerős ítélet született Magyarországon, amely az Európai Bíróság joggyakorlatának megfelelően kimondta, hogy az ügyeleti idő rendes munkaidőnek számít. Gyenes Géza tájékoztatása szerint több további per is folyamatban van.