Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Olcsó a magyar munkaerő

2004.03.18. 08:33
Több szempontot is figyelembe véve, az OECD országok közül csak Szlovákiában és Mexikóban alacsonyabb a munkaerőköltség, mint Magyarországon.
Magyarországon 2003-ban a munkáltató által fizetett munkaerő-költség és a rendelkezésre álló nettó bér közötti különbség egy átlagos, egyedülálló munkavállalóra vetítve 3,3 százalékkal mérséklődött - derül ki az OECD tegnap napvilágra került jelentéséből.

Jelentős csökkentés

A munkaerő keresletét és kínálatát egyaránt csökkentő, és így a foglalkoztatást is visszafogó fiskális rés az OECD tagállamainak többségében szűkült 2003-ban, de Magyarországon volt a legnagyobb a csökkenés, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy tavaly nálunk kiemelkedő mértékben, 3,8 százalékkal mérséklődött a bérek adóterhelése.

A többi tagországban csak kis mértékben módosult az állami elvonás. Az OECD tagállamainak többségében a gyermekes családok adózási feltételei kedvezőbbek az egyedülálló munkavállalókéinál.

Növekvő bérek

A magyar családosok esetében a fiskális rés 3,4 százalékos csökkenést mutatott 2003-ban, ami szintén nagyobb a többi tagország hasonló adatánál. Bár tavaly jelentős mértékben nőttek Magyarországon a bérek, az OECD jelentése szerint még mindig olcsónak számít a magyar munkaerő.

Az árszínvonalat is figyelembe vevő, vásárlóerő-paritás alapján számított munkaerő-költség a tagországok közül csak Szlovákiában és Mexikóban alacsonyabb a magyarországinál.