Szilárda
-4 °C
2 °C

Megéri faragni

2002.09.25. 09:16
A kultusztárca javaslata szerint a népművészet mestere díjjal rendelkező nyugdíjasok - a kiváló és érdemes művészekhez hasonlóan - járadékot kaphatnak, amelynek összege várhatóan a kiváló művészek járadékának 60 százaléka körül alakul. A módosító javaslat októberben készül el, majd novemberben tárgyalja az Országgyűlés.
Novemberben kerül a parlament elé a kiváló és érdemes művészi járadékról szóló 1997. évi XCVII. törvény módosító javaslata, amely a nyugdíjas korú népművészet mestere díjjal rendelkezők részére is - a kiváló és érdemes művészekhez hasonlóan - járadékot biztosítana. A tervezetet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma készíti el és terjeszti be októberben az Országgyűlés elé.

Jelenleg csak pótlékon

Jelenleg a nyugdíjkorhatárt elért népművészet mestere díjjal rendelkezők nyugdíj-kiegészítésnek megfelelő pótlékot kapnak, abban az esetben, ha havi nyugdíjuk nem éri el a 18,3 ezer forintos minimálnyugdíj ezer forinttal növelt összegét. A módosítás értelmében a pótlék helyett a népművészet mesterei is a kiváló és érdemes művészekhez hasonlóan járadékban részesülhetnek.

Kiváló átlagkereset

Jelenleg azoknak a nyugdíjas kiváló és érdemes művészeknek jár járadék, akik 1991 előtt kapták meg e díjakat. Az 1991-es módosítás előtt kitüntetett művészek ugyanis a címmel nem kaptak pénzjutalmat, ez csak 1991 óta jár. A kiváló művészek járadéka az előző naptári év havi nettó átlagkeresetével (jelenleg 64,9 ezer forinttal) megegyező összeg, az érdemes művészek pedig ennek 60 százalékát (38,9 ezer forintot) kapják meg. A módosító javaslat szerint a népművészet mestere díjjal rendelkezők várhatóan januártól is az érdemes művészekhez hasonló nagyságú járadékban részesülnének, ennek pontos mértékéről még nincs döntés.

Kossuth a mérce

A kiváló és érdemes művészi díjakat a kormány 1959 óta adományozza, évente 5 kiváló és 10 érdemes művészi díjat osztanak ki. Jelenleg nincs hiteles statisztika a Miniszterelnöki Hivatalban arról, hogy hányan rendelkeznek ezekkel a címekkel. A kitüntetettek 1991 óta pénzjutalomban részesülnek. Ennek összegét a Kossuth-díjjal járó jutalomhoz kötik: a kiváló művészek annak 50 százalékát, az érdemes művészek pedig 30 százalékát kapják. A Kossuth-díj összege az előző évi nettó átlagkereset ötszöröse ötvenezer vagy százezer forintra kerekítve. Ez jelenleg mintegy 3,9 millió forintot jelent, mindez adómentes jövedelem. A kiváló művészek így 2002-ben a díjjal 1,95 millió, az érdemes művészek pedig 1,17 millió forint pénzjutalmat kapnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!