Jolán
2 °C
4 °C

Jövő ősszel lehet tőzsdén a Mavir

2008.09.04. 13:12
Jövő szeptemberben értékesítheti a kormányzat az első 25 százalékos Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részvénycsomagot az Új Tulajdonosi Program keretében. A koncepció máris jelentősen megváltozott az első elképzelésekhez képest. A jelek szerint a rendszerirányító többségi állami tulajdonban marad és a megmaradó tulajdonrésznek csak egy része maradhat a Magyar Villamos Műveknél (MVM), a fennmaradó részvények átkerülnek az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV).

Máris több alapvető körülményt változtatott meg a kormány a Mavir privatizációs koncepciójában az első bejelentésekhez képest, melyek közül a legfontosabb, hogy már nem 75 százalék mínusz 1 szavazatnyi tulajdonrészt kívánnak értékesíteni, hanem maximum 50 százalék mínusz egy szavazatot, azaz kisebbségi tulajdonrészt. Ezt is több lépcsőben tervezik értékesíteni, az első lépcső egy 25 százalékos pakett piacra bocsátása lehet - mondta el a Figyelő mai számában Szuper József, a Miniszterelnöki Kabinet által felügyelt Új Tulajdonosi Program tőzsdei tranzakcióival foglalkozó főtanácsadója.

A lépéssel a kormányzat részben követi az első bejelentéseket bíráló szakértői véleményeket, hisz azok a távvezeték-hálózat stratégiai jelentősége miatt aggódtak, rossz ötletnek tartották ugyanis, hogy ne az állam legyen a többségi tulajdonos.

Az első értékesítési hullám jövő szeptemberben várható, ebben a cég 25 százalékát három befektetői körnek értékesítik: kedvezményes magánszemélyi, kedvezmény nélküli magánszemélyi, illetve intézményi befektetői köröknek.

Csak részben hallgatott azonban az állam a szakértőkre, ugyanis a privatizációt továbbra is úgy képzelik el, hogy az 50 százalék+1 szavazatos állami tulajdon részben legalább az MVM kezében maradna, egy másik része pedig a MNV-hez kerülne át. Mint ismeretes, a szakértők ezt azért tartják problémásnak, mert a Mavir fejlesztéseinél látszólag eddig is preferálta az MVM érdekeit: az olcsó áram hazájának számító Szlovákia felé például nem igazán épültek határkeresztező kapacitások, míg abba az irányba, amerre drágán lehet áramot exportálni épültek a vezetékek.

Ezt az utóbbi észrevételt a Mavir természetesen hevesen tagadja, szerintük a Szlovákia felé vezető vezetékek építése az északi szomszédunk miatt csúszik és nem az MVM nyomására. A Mavir döntési függetlenségét soha egyetlen piaci szereplő sem vonta még kétségbe, ilyen egyértelmű panasz nem érkezett a felügyelő hatóságok felé - állítja a Mavir vezérigazgatója, Tari Gábor.

A szakértők azt is kifogásolják, hogy nem biztos, hogy jó a Mavir privatizációjának időzítése, hiszen Európában már megkezdődött a rendszerirányítók regionalizálódása: a BENELUX államoknak és Franciaországnak már közös a rendszerirányítója, csakúgy mint a skandináv országoknak. Ezt az árampiaci verseny szempontjából igen fontos folyamatot nagyban megkönnyítené, ha a Mavir maradna állami tulajdonban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?