Kázmér
-2 °C
15 °C

Óriási szénerőmű épül a Mátrában

2008.10.01. 07:32
Egy hazai energiahordozóra, a lignitre alapozott nagyerőmű épül fel 2015-re Visontán, erről állapodott meg a Magyar Villamos Művek és a Mátrai Erőmű. A 200 milliárd forintba kerülő építkezés kétezer embernek ad majd munkát, a részben biomassza elégetésére is alkalmas erőmű kapacitása 400 megawatt lesz, így a háztartások egyötödének áramellátását tudja biztosítani.

Az állami tulajdonú MVM 74,9 százalékkal, míg a német RWE-EnBW konzorcium többségi tulajdonában lévő, de az MVM-en keresztül részben állami tulajdonú Mátrai Erőmű Zrt. 25,1 százalékkal rendelkezik abban az új társaságban, amely Visontán a mátrai és a bükki lignitvagyonra alapozott új erőművet fog felépíteni a Mártha Imre MVM-vezér és Valaska József, a Mátrai Erőmű igazgatóságának elnöke által aláírt szerződés értelmében.

A tíz százalékos mértékben biomassza elégetésére is alkalmas lignittüzelésű blokk elkészítése várhatóan 200 milliárd forintba fog kerülni. Az építkezés a tervek szerint 2010-ben indul el, és az erőmű 2015-ös átadásáig 2000 embernek fog munkát adni. A 200 milliárdos költség 20 százalékát saját forrásból, míg 80 százalékát bankhitelből teremtik elő. A beruházás a tulajdonosok üzleti kockázatára épül, nem igényel állami garanciavállalást és egyéb állami forrást.

Az új erőmű kapacitása 400 megawatt lesz, és a 2015 második félévére tervezett üzembe helyezésekor a Visontán most működő két, egyenként 100 megawattos blokkot fogja kiváltani. Az MVM tájékoztatása szerint az új erőmű méretéről sokat elárul, hogy önmagában képes lesz biztosítani Magyarország háztartási villamosenergia-felhasználásának nagyjából egyötödét.

A megállapodás mintegy negyven évre szóló együttműködés kereteit teremti meg az MVM és Mátrai Erőmű Zrt. között. Ennek jegyében a létesítés és az áram piacra vitele az MVM felelőssége, míg a tüzelőanyag-ellátás biztosítása és az erőmű üzemeltetése a Mátrai Erőműé. A kereskedelmi üzem 2015-ös megkezdését követően a lignitbázisú villamosenergia-termelés megtartja az energiapolitika elvárásainak megfelelően a jelenlegi 15 százalékos piaci részarányát, ami az MVM szerint garantálja a munkahelyek megtartását is.

Az erőmű kapacitásának növelése nem rontja, sőt javítja a Mátrai Erőmű fajlagos szén-dioxid-kibocsátási mutatóit. A kibocsátás ugyanis több mint húsz százalékkal fog csökkenni a 42 százalékos hatásfokú erőmű üzembe állásával és a két, 26 százalékos kapacitással működő blokk leállításával. Az új blokk emellett a későbbiekben alkalmas lesz arra, hogy kiegészítsék szén-dioxidot elnyelő technológiával.

A fejlesztés kapcsán az MVM felhívta a figyelmet arra: Magyarországon a lignit az egyetlen, számottevő mennyiségben rendelkezésre álló, hazai kitermelésű energiahordozó. Ennek felhasználása az energiaellátás biztonsága szempontjából is fontos, hiszen hazánk közismerten magas energiaimport-függőségét csökkenti. Ráadásul mivel a hazai energiahordozóval megtermelt villamos energia ára főként a kitermelés költségeitől függ, hosszú távon is kiszámítható az áram megtermelésének költsége.