Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Megtelnek a budapesti luxusszállodák

2004.07.16. 08:14
Bár a szobák ára az ötvenezer forintot is elérheti egy éjszakára, a csatlakozás óta rengeteg külföldi vendéget fogadnak az ötcsillagos hotelek.
Budapesten háromévi pangás után jelentős keresletnövekedéssel szembesülnek a luxusszállodák. A hévízi és balatoni négycsillagosok még nem érzik az uniós csatlakozás miatt megnövekedett figyelem pozitív hatásait.

Csatlakoztunk

Az európai uniós csatlakozás felhívta a figyelmet Magyarországra, ezt mutatja az elsősorban külföldi üzletemberek által látogatott budapesti ötcsillagos szállodák iránti igény növekedése. A Hilton Budapest Westend szállodában például harminc százalékkal nőtt a foglaltság a tavalyihoz képest - ez azonban nem okozta az árak növekedését.

A Gresham-palotában nemrég megnyílt Four Seasons Hotel ugyanis jelentősen növelte a kínálatot, a szállodák pedig általában rendelkeztek szabad kapacitásokkal. Így a Hilton Budapest Westendben maradt a 23 500 forintos átlagár fejenként egy éjszakára - mondta el Neil Matheison, a szálloda igazgatója. Az aktuális árak azonban nagyban függnek a szálloda pillanatnyi foglaltságától, ami nagy ingadozásokat mutat az április-májusi, szeptember-októberi főszezon és az év többi része között: a Hilton Budapest Westendben például az első negyedévi 44 százalékos kihasználtságot a második negyedévben 78 százalékos követte.

Ingadozás

A hétköznapok és a hétvége napjai között szintén ingadozás figyelhető meg: mivel a budapesti ötcsillagos szállodákat főleg üzletemberek veszik igénybe, a hétköznapok az erősebbek. Így például a Le Meridien Budapest hotelben az éjszakánkénti ár száz és kétszáz euró között ingadozik az év során - mondta el Hatvani Ágnes, a szálloda értékesítési igazgatója. A bevétel nagy fluktuációja sokszor komoly gondokat okoz a likviditás menedzselésében.

Trembácz Éva, a Budapest Marriott Hotel PR-menedzsere szerint a szeptemberi 11-i események, az ennek hatására kialakult változások az utazási szokásokban, valamint a világgazdasági recesszió a felelős a korábbi évek alacsonyabb keresletéért. Idén azonban az uniós csatlakozás mellett a fapados járatok beindulása, valamint a Magyar Turizmus Rt. aktív marketingtevékenysége is hozzájárult a vendégéjszakák számának növekedéséhez. A PR-tevékenység azonban lehetne hatékonyabb is: az EU-hoz frissen csatlakozó fővárosok között a Prágát választó vendégek száma erőteljesebben növekszik a Budapestre utazókénál.

Harminc százalék

Az Andrássy Hotel Budapestben idén a tavalyinál negyedrésszel több vendég harminc százalékát teszik ki a turisták. A klasszikus szállodai szolgáltatások mellett a hotel szervezett kulturális programokat, városnézést is kínál a kuncsaftoknak - tudtuk meg Budea Ildikótól, a szálloda értékesítési igazgatójától. A vendégéjszakák nagyobb részét a multinacionális vállalatok hazai leányvállalataihoz, valamint a hazai exportvállalatokhoz érkező üzletemberek foglalják le.

Az üzleti és tudományos szférához tartozó vendégek számát nagyban növelné, ha Budapest rendelkezne több ezer fős befogadóképességű konferenciateremmel. A kereslet idén tapasztalható növekedését inkább a turisták bővülő száma okozta.

Apartman

Az üzletemberek kiszolgálásában különös szerep jut a kis lakásokat kínáló apartmanhoteleknek. A multik hazai leányvállalatainak felső vezetése gyakran a cég külföldi központjából érkezik, s egy-egy több hónapos projekt teljes idejét Budapesten tölti. Az ötcsillagos kategóriában Budapesten ilyen szolgáltatást nyújt a Sydney Apartment Hotel. A rövidebb ideig tartózkodó vendégek számára a kompletten felszerelt lakásokat kétszáz euró/fő/éj áron kínálják, míg az akár fél évig maradóknak ennél jelentősen olcsóbban, mintegy kilencven euróért.

A kereslet a halványan induló idei évben ebben a szegmensben is növekedett, a szálloda kihasználtsága a tavalyi 75 százalékos szint fölé emelkedett - mondta el Hutiray Judit, a hotel marketing- és kommunikációs igazgatója, aki szerint a luxusszállodák piacán a hasonló technikai felszereltség miatt leginkább a személyes kiszolgálással és a kedves bánásmóddal lehet a vendégeket meghódítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!