Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtelnek a budapesti luxusszállodák

2004.07.16. 08:14
Bár a szobák ára az ötvenezer forintot is elérheti egy éjszakára, a csatlakozás óta rengeteg külföldi vendéget fogadnak az ötcsillagos hotelek.
Budapesten háromévi pangás után jelentős keresletnövekedéssel szembesülnek a luxusszállodák. A hévízi és balatoni négycsillagosok még nem érzik az uniós csatlakozás miatt megnövekedett figyelem pozitív hatásait.

Csatlakoztunk

Az európai uniós csatlakozás felhívta a figyelmet Magyarországra, ezt mutatja az elsősorban külföldi üzletemberek által látogatott budapesti ötcsillagos szállodák iránti igény növekedése. A Hilton Budapest Westend szállodában például harminc százalékkal nőtt a foglaltság a tavalyihoz képest - ez azonban nem okozta az árak növekedését.

A Gresham-palotában nemrég megnyílt Four Seasons Hotel ugyanis jelentősen növelte a kínálatot, a szállodák pedig általában rendelkeztek szabad kapacitásokkal. Így a Hilton Budapest Westendben maradt a 23 500 forintos átlagár fejenként egy éjszakára - mondta el Neil Matheison, a szálloda igazgatója. Az aktuális árak azonban nagyban függnek a szálloda pillanatnyi foglaltságától, ami nagy ingadozásokat mutat az április-májusi, szeptember-októberi főszezon és az év többi része között: a Hilton Budapest Westendben például az első negyedévi 44 százalékos kihasználtságot a második negyedévben 78 százalékos követte.

Ingadozás

A hétköznapok és a hétvége napjai között szintén ingadozás figyelhető meg: mivel a budapesti ötcsillagos szállodákat főleg üzletemberek veszik igénybe, a hétköznapok az erősebbek. Így például a Le Meridien Budapest hotelben az éjszakánkénti ár száz és kétszáz euró között ingadozik az év során - mondta el Hatvani Ágnes, a szálloda értékesítési igazgatója. A bevétel nagy fluktuációja sokszor komoly gondokat okoz a likviditás menedzselésében.

Trembácz Éva, a Budapest Marriott Hotel PR-menedzsere szerint a szeptemberi 11-i események, az ennek hatására kialakult változások az utazási szokásokban, valamint a világgazdasági recesszió a felelős a korábbi évek alacsonyabb keresletéért. Idén azonban az uniós csatlakozás mellett a fapados járatok beindulása, valamint a Magyar Turizmus Rt. aktív marketingtevékenysége is hozzájárult a vendégéjszakák számának növekedéséhez. A PR-tevékenység azonban lehetne hatékonyabb is: az EU-hoz frissen csatlakozó fővárosok között a Prágát választó vendégek száma erőteljesebben növekszik a Budapestre utazókénál.

Harminc százalék

Az Andrássy Hotel Budapestben idén a tavalyinál negyedrésszel több vendég harminc százalékát teszik ki a turisták. A klasszikus szállodai szolgáltatások mellett a hotel szervezett kulturális programokat, városnézést is kínál a kuncsaftoknak - tudtuk meg Budea Ildikótól, a szálloda értékesítési igazgatójától. A vendégéjszakák nagyobb részét a multinacionális vállalatok hazai leányvállalataihoz, valamint a hazai exportvállalatokhoz érkező üzletemberek foglalják le.

Az üzleti és tudományos szférához tartozó vendégek számát nagyban növelné, ha Budapest rendelkezne több ezer fős befogadóképességű konferenciateremmel. A kereslet idén tapasztalható növekedését inkább a turisták bővülő száma okozta.

Apartman

Az üzletemberek kiszolgálásában különös szerep jut a kis lakásokat kínáló apartmanhoteleknek. A multik hazai leányvállalatainak felső vezetése gyakran a cég külföldi központjából érkezik, s egy-egy több hónapos projekt teljes idejét Budapesten tölti. Az ötcsillagos kategóriában Budapesten ilyen szolgáltatást nyújt a Sydney Apartment Hotel. A rövidebb ideig tartózkodó vendégek számára a kompletten felszerelt lakásokat kétszáz euró/fő/éj áron kínálják, míg az akár fél évig maradóknak ennél jelentősen olcsóbban, mintegy kilencven euróért.

A kereslet a halványan induló idei évben ebben a szegmensben is növekedett, a szálloda kihasználtsága a tavalyi 75 százalékos szint fölé emelkedett - mondta el Hutiray Judit, a hotel marketing- és kommunikációs igazgatója, aki szerint a luxusszállodák piacán a hasonló technikai felszereltség miatt leginkább a személyes kiszolgálással és a kedves bánásmóddal lehet a vendégeket meghódítani.