Edina
-12 °C
-3 °C

Kóka: Magyarország a Nabuccót választaná

2007.06.22. 08:34
Ha van lehetőség Oroszországtól független forrásból táplálkozni, akkor mi is érdekeltek vagyunk a függőség csökkentésében – mondta Kóka János Washingtonban. A gazdasági miniszter azonban utalt arra is, egyelőre nem alternatíva a Nabucco.

Ha a Nabucco-gázvezeték valóban alternatíva lesz, Magyarország azt fogja választani, mert a Nabucco jelenti az igazi több lábon állást az energiaellátásban - tájékoztatta Kóka János gazdasági miniszter csütörtökön Washingtonban amerikai tárgyalópartnereit. A kétnapos tárgyalásokra az amerikai fővárosba érkezett Kóka János találkozott Matthew Bryza-val, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkár-helyettesével, akivel a magyarországi energiapolitikáról és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról tárgyalt. "Magyarország elő szeretné segíteni, hogy valóban legyen két alternatíva, az egyik a Nabucco legyen, és ha ez előáll, akkor Magyarország a Nabuccót fogja választani, hiszen az jelenti az igazi diverzifikációt, több lábon állást" - a miniszter, mint az MTI-nek elmondta, erről beszélt tárgyalópartnerének.

Csökkenteni a függőséget

Kifejtette, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese, emellett azonban intenzív üzleti és politikai kapcsolatai vannak nagyon sok egyéb országgal, közöttük Oroszországgal is. "Ez azonban semmiképpen nem állhat, nem is áll konfliktusban szövetségesi kapcsolatunkkal" - szögezte le. Kóka János hozzátette: kétségtelen, hogy az energiafüggőség tekintetében Washington szorgalmazza a teljes energiafüggőség csökkentését Oroszországtól, de ebben a kérdésben is egyetértés van, "ha van lehetőség Oroszországtól független forrásból táplálkozni, akkor mi is érdekeltek vagyunk a függőség csökkentésében". "Nem éreztem semmiféle elvárást vagy kritikát Magyarország viselkedésével kapcsolatban" - mondta a miniszter.

A gazdasági tárca vezetője találkozott Carlos Gutierrez amerikai kereskedelmi miniszterrel, akivel elsősorban a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt. Gutierrez szorgalmazta, hogy Magyarország fokozza az átláthatóságot, ami Kóka János szerint elsődlegesen versenyképességi kérdés. Szót váltottak a vízumügyről is. Kóka János Magyarország nevében sürgette a vízummentességet biztosító kongresszusi határozat elfogadását. A gazdasági miniszter kérte: az Egyesült Államok úgy is fejezze ki stratégiai partnerségét Magyarország iránt, hogy belátható időn belül viszonozza a vízummentesség lehetőségét. Mint mondta, minden lehetséges fórumon felveti a vízumreciprocitás kérdését. Ugyancsak szót ejtettek a kubai átmenet ügyéről. Kóka János azt mondta: liberális politikusként európai szinten is szeretné szorgalmazni a kubai demokratikus átmenetet, illetve, hogy ez a téma kerüljön a nemzetközi politikai kérdések élvonalába.

Dicsérték a konvergenciaprogramot

A gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Washingtonban "általános és egyértelmű elismerés övezi azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az elmúlt egy évben a konvergencia program végrehajtása során fel tudott mutatni". "Magyarországot ma egy gazdasági és politikai stabilitás útján levő országként tartják nyilván" - közölte a miniszter, ez szerinte versenyelőny is lehet Kelet-Közép-Európában.

A miniszter csütörtökön számos, már Magyarországon érdekeltséggel rendelkező, illetve beruházást tervező befektetővel is találkozott. Mint mondta, a részletekről nem számolhat be, de annyit közölt, hogy "jó néhány konkrét befektetésről" tárgyalt. Kóka János pénteken találkozik többek között Samuel Bodman energetikai miniszterrel, Tom Lantos demokrata párti képviselővel, és Ashoka Modyval, a Nemzetközi Valutaalap igazgatóhelyettesével.