Jenő
-3 °C
6 °C

Maradhatnak a magyar buszok Amerikában

2002.03.21. 11:43
A Külügyminisztérium tegnap közleményben tette közzé, hogy a NABI CompoBusát az amerikai FTA mentesítette a "Buy American Act" törvény előírásai alól - írja a Napi Gazdaság. A döntés következtében a NABI még két évig gyárthatja teljes egészében az Egyesült Államokon kívül CompoBusait, nem kell legalább 60 százalékban a tengerentúlon gyártania azokat.
Az amerikai szövetségi közlekedési hatóság (Federal Transportation Administration, FTA) döntésével mentesítette a NABI által gyártott, CompoBus márkavédjeggyel ellátott üvegszál erősítésű műanyag karosszériával készülő buszokat a "Buy American Act" törvény előírásai alól - áll a Külügyminisztérium közleményében. Az említett törvény értelmében ugyanis az Egyesült Államok közbeszerzési eljárásain induló társaságok csak olyan termékekkel vehetnek részt, amelyek anyagértékének legalább 60 százalékát Amerikában állítják elő.

Közérdek

A NABI Rt. amerikai leányvállalata, a NABI Inc. tavaly nyújtott be kérvényt az FTA-hoz, ebben különleges közérdekre hivatkozva kérte a mentességet. Az FTA végül két esetben adta meg a felmentést, egyrészt a CompoBusok már meglévő rendelésállományára, másrészt az engedély megadása utáni két évben, az összes hasonló eljáráson megszerzett CompoBus-megrendelésre.

A NABI-t meglepte a külügy közleménye

A NABI vezetése meglepetéssel vette tudomásul a Külügyminisztérium szokatlan közleményét, arról a társasággal előzetesen nem konzultáltak - kommentálta Érsek Ákos, a NABI szóvivője a Napi Gazdaságnak a Külügyminisztérium bejelentését. Ugyanakkor - amellett, hogy a társaság örül a hírnek - azt pozitívumként értékelte, hogy az információt a minisztérium legalább a tőzsde zárása után tette közzé.

Kaposvár maradhat

A mentesség első fele 164 busz gyártását érinti, hiszen a NABI-nak jelenleg Los Angeles, Phoenix, és Tempe városainak közlekedési vállalataitól összesen 94 darab 40-CLW Compobusra van érvényes megrendelése, s ugyanezen vállalatoknak 70 ilyen buszra van még opciójuk. A mentesség legfontosabb eleme, hogy lehetővé teszi, hogy a NABI készülő kaposvári üzemében szerelhesse össze azokat a kompozittechnológiával készülő buszokat, amelyeket a fenti városok rendeltek tőle, másrészt azokat is, amelyeket a következő két évben rendelnek majd meg a társaságtól. Ennek vélhetően meghatározó szerepe lehet a buszgyártó elkövetkező évek során elérhető nyereségességére, hiszen a hazai mindenképpen jóval olcsóbb, mintha ugyanazt az USA-ban kellene előállítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?