Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Panamai befektető az ATV-nél

2002.06.12. 10:28
A panamai Woodham Enterprise Ltd. csaknem 20 millió forint tőkeemeléssel tavaly év végén beszállt az ATV televízióadót működtető cégbe. Az új tulajdonos korábbi információk szerint Elek István tiszteletbeli főkonzulhoz köthető, a kapcsolatot azonban most Elek a Napi Gazdaságnak tagadta. A tévés cég összesen százmilliós tőkeemeléséből a legnagyobb összeget, 82 millió forintot Czikó Gábor elnök-vezérigazgató fizette be.
A panamai bejegyzésű Woodham Enterprise Ltd. 18,26 millió forint befizetésével beszállt a Magyar ATV-t működtető Agro TV-ATV Első Magyar Magántelevíziós Rt.-be - derül ki a cégbírósági adatokból. A társaság korábbi információk szerint Elek István tiszteletbeli főkonzul érdekkörébe tartozik; az érintett azonban most ezt tagadta. A 100 millió forintos tőkeemelés legnagyobb részét, 82 millió forintot Czikó Gábor elnök-vezérigazgató fizette be, aki 30-ról 76,6 százalékra növelte részesedését . Csokonyay Attila és az Erté 18 Kft. ezzel együtt értékesítette a cégben meglévő részét. Kétmillió forint névértékben a kínai származású Nagy Lin is részvényes lett, csakúgy mint a Carolinainvest Kft. Ez a cég a tőkeemelés ellen szavazott.

Jelentős veszteségek

Czikó a Napi Gazdaság kérdésére üzleti titoknak minősítette a tulajdonosi átrendeződés hátterét, csupán annyit árult el, hogy a médiatársaság korábban jelentős veszteségeket halmozott fel, így szükség volt a tőkepótlásra. Kifejtette, hogy a tévé jelentős növekedést mutat, de a reklámbevételek bővülése függ a gazdaság egészének állapotától is. A foci-világbajnokság kis visszaesést jelentett, de a második félévben jelentős bővülést várnak.

Az AGB Hungary adataira hivatkozva közölte, hogy egyes kiemelt műsoraikat mintegy egymillió ember hosszabb ideig is az adónál maradva nézi. Árbevételi, illetve eredménytervükről számszerűleg nem kívánt beszámolni. Minden tulajdonos vágya, hogy bevételt érjen el a részvényeivel, ám egy médiavállalkozás esetében ez egy hosszú távú folyamat - szögezte le. Kérdésünkre kijelentette, a tulajdonosok nem szóltak, de nem is szólhatnak be a televízió szerkesztőinek munkájába.

Korlátozott könyvvizsgáló

Az Agro TV-ATV Rt. utolsó elérhető, 1999-es mérlege 37 millió forint árbevétel mellett 54 millió forint veszteséget mutat. Az immateriális javak között, illetve az értékelési tartalékban azonban 600 millió forint szerepelt, így a cég tőkehelyzete kitűnőnek volt mondható. Egy cégbírósági papír szerint Varga Katalin kérte könyvvizsgálói viszonyának törlését, mert 1998-ban állítása szerint korlátozták vizsgálati hatókörében; az 1999-es mérleget korlátozó záradékkal látta el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!