Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem drágultak a napilapok

2005.01.05. 07:43
Bár a papír és a postai terjesztés is drágult, a lapok többségéért nem kell többet fizetni januártól. Az árverseny változatlanul része az olvasók elnyeréséért folytatott harcnak.
A papírárak és a postai terjesztési díjak emelkedésével magyarázta Lengyel L. László, a Népszabadság elnök-vezérigazgatója a napilap árának január eleji változását. A Népszabadság heti átlagára 7-8 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, vagyis hétfőtől csütörtökig a korábbi 99 forint helyett most 108 forintért vehetik meg az újságot az árusoknál, a pénteki szám ára viszont változatlanul 128 forint, miközben továbbra is - tartalomban és terjedelemben - a Népszabadság adja a legtöbbet - fogalmazott Lengyel L. László, aki szerint már most euróban 6-8 százalékot emelkedett a papír ára, és a forint idén várható leértékelődése további legalább 4 százalékos drágulást hozhat.

Emellett a Posta terjesztési díja legalább 8 százalékkal emelkedik idén. Az áremelésnél figyelembe kellett venni az árérzékeny vevőket - a Népszabadság olvasóinak körülbelül 15-20 százaléka ilyen - és Lengyel L. László reméli, hogy ez a kör még elviselhetőnek tartja a mostani áremelést. A lap 75 százaléka előfizetői rendszerben jut el az olvasókhoz, a többi az utcai árusoknál talál gazdára. Az előbbi réteg megtartását is szolgálja, hogy ők mintegy 30 százalékos kedvezménnyel jutnak a laphoz. A Népszabadság éves előfizetői díja a tavalyi 22 200 forint után idén 23 880 forint.

Kettő változatlan

A Népszava viszont idén nem tervez áremelést - mondta Baráth Maya, a lapot kiadó Editorial Kft. kereskedelmi igazgatója. A Népszava tehát továbbra is a tavaly december végi áron, 106 forintért vehető meg (hétfőtől csütörtökig) az utcai árusoknál. A lap ára egyes napokon meghaladta a vetélytársnak tekinthető Népszabadság árát, így a Népszavánál megvárták, hogy utolérjék őket - fogalmazott az igazgató. Nem változott az éves előfizetés díja sem, vagyis továbbra is 20 868 forintért lehet előfizetni a lapra.

Változatlan maradt a Magyar Nemzet ára is, a lap immár 2003 óta egységesen 145 forintos áron jut el az olvasókhoz - mondta a Napi Gazdaságnak Kövesdi László lapigazgató. Változatlan az éves előfizetői díj is, a hatnaposé például 31 920, míg a hétnaposé továbbra is 38 064 forint, miközben a lap tartalma és terjedelme idővel gazdagodott - tette hozzá Kövesdi.

Legdrágább és legolcsóbb

A közéleti lapok listáját - legalábbis az ár alapján - a Magyar Hírlap vezeti, amely 150 forintba kerül az újságárusoknál, míg éves előfizetői díja változatlanul 38 556 forint. A még a Ringier kiadásában megjelent Magyar Hírlap 125 forintba került.

Az egyik legolcsóbb napilap a piacépítés fázisában lévő, ezért az árát sem változtató Reggel, amelyért 69 forintot kell leperkálni a standon. Ennek ára már-már közelíti felülről a legolcsóbb bulvárlapét, a Blikkét, amelynek 59 forintos ára szintén nem változott tavalyhoz képest, bár a terjedelme a Reggel néhány hónappal ezelőtti megjelenésekor megnőtt. Nem emelt árat a többi bulvárlap kiadója sem, sőt a Nemzeti Sport is tartja 93 forintos tavalyi árát.

Megáltozott viszont a két országos gazdasági napilap ára, a Világgazdaságé még tavaly év végén emelkedett 250-ről 275 forintra, míg az egyéves előfizetői díj a tavalyi - nettó - 52 900 forintról 59 760 forintra emelkedett idén. A Napi Gazdaság áruspéldányának ára a tavalyi 198 forint után idén 220 forint, miközben az éves előfizetés a 2004-es - nettó - 39 130 forintról 43 200 forintra változott.