Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Jövőre egy hét szabadságot veszítünk

2004.10.22. 14:04
Október 23. szombatra, karácsony két napja hétvégére esik, 2005 pedig az évtized legrosszabb éve lesz az ünnepnapeloszlás szempontjából: a lehetséges nyolc plusz munkanélküli nap helyett csak három lesz. Míg a dolgozó búsul, a vállalkozók és az állam is jól járhat, hiszen ha kevesebb szabadnap van, jobban nőhet a GDP, csökkenhet az államháztartási hiány. Legközelebb 2007-ben járunk mi nagyon jól, az Index kalkulátorával harminc évre előre számolhat a szabadságával.

Magyarországon évente tíz ünnepnap van a munka törvénykönyve szerint: ezek közül kettő biztosan plusz szabadnapot biztosít, húsvét és pünkösd egy-egy garantált munka nélküli hétfőt jelent. A fennmaradó nyolc ünnep (január 1., március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.) azonban minden évben más napra esik, fokozva vagy beárnyékolva az ünnepi örömöt.

Jövőre évtizedes negatív csúcs jön

Az idén régen látott rossz év köszöntött ránk, a nyolc lehetséges plusz szabadnapból csak négy esett hétköznapra (a halottak napja, november 1-e még hétfő lesz az idén, karácsony két napja azonban szombat vasárnap), jövőre pedig évtizedes viszonylatban is a legrosszabb év következik, mindössze három plusz szabadnappal (március 15. és november 1. is keddre esik, december 26. hétfőre), nemzeti ünnepeink például egytől-egyig hétvégre esnek.

A három plusz szabadnap egyébként a minimális szintet jelenti, az ünnepnapok eloszlása alapján ennyivel biztosan lehet számolni minden évben. A két biztos, dátumhoz nem kötött hétfői ünneppel nem számolva, a nyolc ünnepnap a szökőéveket is figyelembe véve összesen 14 féle variációban alakulhat egymáshoz képest, egyes években akár mind a nyolc hétköznapra eshet (ilyen utoljára 2001-ben és 2002-ben volt), de három közülük biztosan. A következő bő harminc évet áttekintve úgy tűnik, a nagyátlag tökéletesen működik, 5,5 plusz szabadnappal számolhatunk évente. A legjobb éveink nyolc plusz szabadnappal 2007, 2013, 2018, 2019, 2024, 2029 és 2030 lesznek.

Nézze meg, hány nap plusz szabadsággal számolhat 2030-ig!

Évszám Hétköznapra eső ünnepnapok

Jól járhat a gazdaság és az állam

Elméletileg igaz az a felvetés, miszerint ha többet dolgozunk, azaz kevesebb plusz munkaszüneti nap van egy évben, azzal jól jár a nemzetgazdaság - mondta az Index érdeklődésére Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezető-helyettese. Ezáltal nőhet a nemzeti össztermék, az GDP, illetve ennek köszönhetően - de elhanyagolható mértékben - csökkenhet a sokat emlegetett, a GDP-hez mért államháztartási hiány. A szakértő szerint ugyanakkor a hatások statisztikailag csak nehezen kimutathatók.

A munkanapok száma mellett az is számít, összesen hány nap van egy évben, a szökőévekben megjelenő plusz egy nap hatása vizsgálataink szerint kimutatható a gazdasági statisztikákban - mondja Ferenczi Barnabás. A jegybank számításai szerint az idei első negyedéves GDP-növekedés alakulásában a 4,2 százalékos értékhez akár néhány tizeddel is hozzájárulhatott az, hogy február 29-ével eggyel több naptári nap volt. Igaz ez akkor is, ha ennek ellenére az ünnepek és a hétvégék eloszlásának köszönhetően az első negyedévben ugyanannyi munkanap volt, mint tavaly.

Hiányos statisztikák

Az ünnepnapok száma az EU korábbi 15 tagállamában
Belgium 21
Dánia 12
Németország 11
Görögország 13
Spanyolország 12
Franciaország 11
Írország 10
Olaszország 10
Luxemburg 12
Hollandia 8
Ausztria 15
Portugália 12
Finnország 15
Svédország 16
Nagy-Britannia 10
Az ünnepnapok megoszlásának hatására ugyanakkor nehezebb számításokat végezni: ez részben annak köszönhető, hogy csak rövidebb ideje, 1995 óta állnak rendelkezésre a KSH-ban negyedéves GDP-jelentések, így egy rövidebb időszakot lehetett csak részletesen tanulmányozni.

Ugyanakkor a munkanaphatás a gazdaság különböző szektoraiban eltérően érvényesül - hangsúlyozta Ferenci Barnabás. Vannak folyamatosan termelő egységek, ilyenek például az erőművek, de a kereskedelmi egységek és más szolgáltatások egy része is folyamatosan működik, függetlenül az ünnep- és szabadnapoktól. Mindemellett nehéz megmondani azt is, hogy épp egy fellendülési periódusban az ünnepnapok eloszlása mennyit tett hozzá vagy vett el a nemzeti össztermékből, hiszen az ilyenkor "amúgy is" gyorsabban nő.

Az Európai Központi Bank tanulmánya hat ország esetében vizsgálta a munkanaphatást: eszerint Németországban akár fél százalékos eltérést is jelenthet a gazdasági növekedésben az, hogy hány ünnepnap esik szabadnapra, Franciaországban ez a hatás már csak 0,2-0,3 százalékos, míg Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban nem volt kimutatható.

Az ünnepnap nem, a munkaszünet kevés

Az évi tíz ünnepnappal Magyarország a középmezőnyben van az európai országok között - mondta az Indexnek Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Rosszabb a helyzet, ha a fizetett szabadságot, a heti munkaidőt és az ünnepnapok számát együtt vizsgálva hasonlítjuk össze a helyzetet, így összesítve a munkavállalók terhelését Magyarország már lista végén szerepel.

Az MSZOSZ egy évvel ezelőtt már javasolta, december 24-e is legyen fizetett ünnepnap, de ezt a kormány elutasította. A szakszervezeti szövetség és Gyurcsány Ferenc közötti csütörtöki megbeszélésén azonban a miniszterelnök a karácsonyi ünnep első napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását támogatta.  • Vennék
  • Hírek