Szilvia
5 °C
16 °C

Demján az első dollármilliárdos

2007.10.03. 13:25
Leszorította az évek óta a leggazdagabb magyar címet birtokló Csányi Sándort a trónról a vele több közös üzletben is együttműködő, az elmúlt években örök második Demján Sándor. A TriGranit vezérének vagyonát a legújabb, a Napi Gazdaság által készített lista 260 milliárd forintra becsüli. Ezzel a mai árfolyamon közel másfél milliárd dollárt jelentő vagyonnal már a világ leggazdagabbjait összesítő Forbes magazin listáján is helyet kaphatna az üzletember.

A TriGranit erőteljes terjeszkedése alaposan felértékelte Demján Sándor vagyonát is. Az ismert üzletember 260 milliárd forintra becsült vagyonával az élre került a legtehetősebb magyarok idei listáján. A Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványa idén hatodszor állítja rangsorba a hazai milliárdosokat.

A 2007-es lista második helyén Csányi Sándor, a harmadikon Várszegi Gábor áll, mindkettejük vagyona jelentősen felértékelődött az elmúlt egy esztendőben. Az OTP-vezér vagyonát 140, a Fotex-tulajdonosét 90 milliárd forintra becsülik a szerkesztők. Alaposan megemelkedett, több mint háromszorosára nőtt az alsó bekerülési határ is, a legszegényebb leggazdagabb a listákon korábban előkelőbb helyet birtokló galériatulajdonos, Kieselbach Tamás, 4,3 milliárd forinttal.

Demján vagyona nemcsak ugrásszerűen emelkedett az elmúlt évben, de az új becslés szerint ahhoz is elég, hogy a világ leggazdagabb emberei között jegyezzék. A legismertebb ilyen, a Forbes magazin által összeállított lista utolsó, 891. helyén egy ukrán vállalkozó áll, egymilliárd dolláros vagyonnal. Demján 260 milliárd forintra becsült vagyona a jelenlegi, igaz, gyenge dollár árfolyam mellett 1,46 milliárd dollárnak felel meg, ami a Forbes lista 800. helyének környékére repítheti.

Érdekesség, hogy a százas listán idén első alkalommal szereplő hét tehetős ember egyike sem a rangsor utolsó helyeire, hanem jóval előbbre került. Közülük kiemelkedik a Brokernet három alapító tagja, Kósa Erika, Kostevc Péter és Kutvölgyi Pál, akik a pénzügyi tanácsadó és biztosításközvetítő cég elmúlt két évének kiemelkedő teljesítményével kerültek a leggazdagabbak közé.

A Napi Gazdaság kiadványát a műfaj hazai meghonosítója, Szakonyi Péter és munkatársai állították össze. A vagyonosok közé az elmúlt hat év szerkesztési elveinek megfelelően olyan magyar állampolgárok kerültek, akiknek vagyona tiszta eredetű és transzparens.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?