Huba
17 °C
33 °C

Demján az első dollármilliárdos

2007.10.03. 13:25
Leszorította az évek óta a leggazdagabb magyar címet birtokló Csányi Sándort a trónról a vele több közös üzletben is együttműködő, az elmúlt években örök második Demján Sándor. A TriGranit vezérének vagyonát a legújabb, a Napi Gazdaság által készített lista 260 milliárd forintra becsüli. Ezzel a mai árfolyamon közel másfél milliárd dollárt jelentő vagyonnal már a világ leggazdagabbjait összesítő Forbes magazin listáján is helyet kaphatna az üzletember.

A TriGranit erőteljes terjeszkedése alaposan felértékelte Demján Sándor vagyonát is. Az ismert üzletember 260 milliárd forintra becsült vagyonával az élre került a legtehetősebb magyarok idei listáján. A Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványa idén hatodszor állítja rangsorba a hazai milliárdosokat.

A 2007-es lista második helyén Csányi Sándor, a harmadikon Várszegi Gábor áll, mindkettejük vagyona jelentősen felértékelődött az elmúlt egy esztendőben. Az OTP-vezér vagyonát 140, a Fotex-tulajdonosét 90 milliárd forintra becsülik a szerkesztők. Alaposan megemelkedett, több mint háromszorosára nőtt az alsó bekerülési határ is, a legszegényebb leggazdagabb a listákon korábban előkelőbb helyet birtokló galériatulajdonos, Kieselbach Tamás, 4,3 milliárd forinttal.

Demján vagyona nemcsak ugrásszerűen emelkedett az elmúlt évben, de az új becslés szerint ahhoz is elég, hogy a világ leggazdagabb emberei között jegyezzék. A legismertebb ilyen, a Forbes magazin által összeállított lista utolsó, 891. helyén egy ukrán vállalkozó áll, egymilliárd dolláros vagyonnal. Demján 260 milliárd forintra becsült vagyona a jelenlegi, igaz, gyenge dollár árfolyam mellett 1,46 milliárd dollárnak felel meg, ami a Forbes lista 800. helyének környékére repítheti.

Érdekesség, hogy a százas listán idén első alkalommal szereplő hét tehetős ember egyike sem a rangsor utolsó helyeire, hanem jóval előbbre került. Közülük kiemelkedik a Brokernet három alapító tagja, Kósa Erika, Kostevc Péter és Kutvölgyi Pál, akik a pénzügyi tanácsadó és biztosításközvetítő cég elmúlt két évének kiemelkedő teljesítményével kerültek a leggazdagabbak közé.

A Napi Gazdaság kiadványát a műfaj hazai meghonosítója, Szakonyi Péter és munkatársai állították össze. A vagyonosok közé az elmúlt hat év szerkesztési elveinek megfelelően olyan magyar állampolgárok kerültek, akiknek vagyona tiszta eredetű és transzparens.