Márk
13 °C
28 °C

Csődbe ment a nyugdíjpénztár, adóval büntették az ügyfeleket

2006.11.10. 12:43
Adózni kell a csődbe ment nyugdíjpénztártól visszakapott pénz után is. A PM sajnálja, hogy így van, de mivel ritkán fordul elő ilyesmi, nem készül a szabályozás megváltoztatására.

A napokban fizette ki az ügyfeleknek járó pénzösszegeket egy önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, amely ellen még évekkel ezelőtt felszámolási eljárást indítottak. A eljárás lezárultával a pénztár a tagoknak elvben az egyéni számláikon lévő teljes összeget juttatta vissza. Csakhogy az ügyfelek meglepődve vették észre, hogy az összegből levontak 36 százalékot személyi jövedelemadó címén.

A nyugdíjpénztárakról szóló szabályozás szerint ha a nyugdíjpénztár tagja részére nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetést teljesítenek, az összeg egyéb jövedelemnek minősül, így adóköteles. A nyugdíjkorhatár elérése előtt kivett befizetés jövedelemnek minősül, és a pénztártagnak személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást kell utána fizetnie.

Mivel ebben az esetben is idő előtt fizették ki a befizetett összeget, levonták a jogszabályban előírt 36 százalékot. Az évek során elért hozam viszont adómentesen felvehető.

Az APEH-et és a Pénzügyminisztériumot is megkerestük az ügyben. Az adóhatóságtól megtudtuk, a pénztár helyesen cselekedett, a törvényben nincs semmilyen kivétel. Vagyis a pénztárnak kötelessége levonni az szja-t, a magánszemélynek pedig kötelessége bevallani azt éves adóbevallásában. Az sem számít tehát, hogy az ügyfél nem tehet a csődről, és nem öszántából vette ki idő előtt a pénzét.

A Pénzügyminisztériumban hasonlóan nyilatkoztak. Arra a felvetésre, hogy az ügyfél nem tehet az egészről és arról, hogy így kapja vissza idő előtt a pénzét (illetve befizetett pénze egy részét, az adólevonás miatt), azt a választ kaptuk, hogy atipikus esetről van szó. Nem általánosan előforduló a probléma, így nem valószínű, hogy változik a szabályozás a jövőben.

Csak abban az esetben kaphat vissza valamennyit a volt ügyfél a levont adóból, ha adóalapja alapján nem a legmagasabb adósávba esik. Adóbevallásában fel kell tüntetnie, mennyi adóelőleget vontak le tőle, és ha éves adóalapja alapján alacsonyabb adósávba esik, visszaigényelheti a különbözetet.

Ugyanakkor van egy másik módja annak, hogy az ügyfél adómentesen jusson a pénzéhez. Mégpedig úgy, ha a számláján meglévő összeget átutaltatja egy másik nyugdíjpénztárhoz. Jogutód nélküli megszűnésnél ugyanis megteheti ezt az ügyfél, és az új nyugdíjpénztárnál ott folytatja, ahol az előzőnél abbahagyta. Erről a lehetőségről a pénztárnak kell tájékoztatnia az ügyfelet, illetve felszámolásnál a felszámolónak van tájékoztatási kötelezettsége.