Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Napokon belül döntés Ferihegyről

2005.12.07. 08:35
Akár már csütörtökre kiderülhet, hogy melyik pályázó üzemeltetheti a Ferihegyi repülőteret. Az eddig felkínált legnagyobb össze elérte a 400 milliárd forintot.

A Reuters kedden arról számolt be az ügyhöz közel álló forrást idézve, hogy a frankfurti légikikötőt működtető társaság, a Fraport AG valószínűleg nem nyeri meg a Budapest Airport (BA) Rt. 75 százalék mínusz egy részvény mértékű részesedéséért folyó versenyt, s ezért kiszáll a küzdelemből.

Hárman versenyben

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. viszont arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy nincs ilyenről tudomásuk, s továbbra is három vevőjelölt van versenyben. Vagyis közülük kerül ki napokon belül - egyes információk szerint már csütörtökön - a győztes.

A Reuters és a Népszabadság forrása szerint most a BAA áll jobban a versenyben, míg a korábbi, időközben érvénytelenített pályázaton a harmadik aspiráns, a Hochtief pénzügyi ajánlata volt a legkedvezőbb. (A Népszabadság információi szerint az angolok több mint 400 milliárd forintot ajánlottak a BA-ért.)

Nem hivatalos

Bár hivatalos információnk egyelőre nincs a tervezett csütörtöki eredményhirdetésről, az viszont erre utalhat, hogy Veres János pénzügyminiszter - többszöri távolmaradás után – szerdán megjelenik az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén. Ezt a Pénzügyminisztériumban is megerősítették a Magyar Nemzetnek.

Korábban a bizottság ellenzéki képviselői azért hívták meg Verest, mert meg szerették volna hallgatni a BA vagyonértékelésének és vagyonkezelési szerződésének részleteiről. A pénzügyminiszter eddig azért nem jelent meg a grémium előtt, mert a BA tenderének lezárása után kívánt válaszolni a feltett kérdésekre.