Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ne költse pénzét drága utakra!

2005.06.27. 23:53
Cikksorozatunk harmadik részébe a 75 ezer forintnál drágább nyaralásokat, a luxusutakat és a kalandtúrákat gyűjtöttük össze. A kategóriában találhat Magyarországon négycsillagos wellness szállót vagy akár kéthetes nyaralást Egyiptomban hajóúttal. Szörnyek, zeneterápiás kabinok, Mel Gibson, vadnyugat.
Hetvenötezer forintért itthon már négy csillagot kapunk, külföldön pedig nem kell azzal számolnunk, hogy az urándúsító árnyékába kapunk szobát. Első halmazunkba a 75 ezernél drágább de 150 ezernél olcsóbb megoldásokat gyűjtöttük össze.

Wellness

#alt# Itthon leginkább wellness szálódákat találunk ebben a kategóriában: a soproni Lővér Hotelben nem annyira az iszapkúra, mint inkább a tiszta levegő lehet a vonzó.Nyolc nap alatt 76 ezer forintért megtisztulhatunk a friss levegőn, hogy a félpanziós ellátásról már ne is beszéljünk. Tévé, rádió, telefon a szobákban. De a Car-Tour kínál igazi wellness központot is ebben az árkategóriában: Hajduszoboszlón, a Hotel Aqua Solban, ahonnét egy fedett hídon sétálhatunk át a gyógyfürdőbe, így akkor sincs baj, ha rajtaütés szerűen elkezd havazni. Korlátlanul használhatjuk a pezsgőfürdőt, medencét, szaunát és gőzkabint, az egész napos önkínzás után meg kábeltévét nézhetünk a szobákban. Mindezt 81 ezer forintért 8 napig, félpenziós ellátással.

Jachtok, Metaxa

A Vista a Francia Riviérát kínálja, Antibes városát, ahová már csak azért is érdemes elutazni, hogy csorgathassunk a nyálunkat az öbölben himbálódzó jachtok után. A szálloda a sétálóövezetben van, kilátás a tengerre, de egy trópusinak nevezett kert is segíti a kikapcsolódást. Az apartmanokhoz telefon is jár, de ételről, italról már nekünk kell gondoskodnunk, ami ezen a környéken komoly kiadást jelenthet. Fejenként százezerben benne van a repülő, az illeték és a szállás.

A másik ajánlat a római hétvége, ami ráhazudtol nevére és négy napig tart. Utazás repülővel, a szálloda három csillagos, a napok egyik felében városnézés idegenvezetővel, a másik felében viszont mindenki azt csinál, amit akar. Reggelit adnak, fejenként 118 ezerből jön ki az utazás.

Akit viszont mindez nem hat meg, az utazzon el a Neckermannal Krétára, egy hétre, 84 ezer forintból, ennyiért háromcsillagos hotelt és félpanziós ellátást kap. Vagy válassza inkább a Tensi ajánlatát, és nyaraljon Korfun, méghozzá apartmanban. Nyolcvanezerből kijön az utazás, meg a szállás, gyrosról és Metaxáról mindenki gondoskodjon magának.

A Karthago ebben a kategóriában is az arab világot ajánlja, Törökországot, Egyiptomot és Tunéziát: ez utóbbiban alig több mint százezer forintért már ötcsillagos szállodában lakhatunk. Persze nem egy Four Seasons, de azért lehet villogni vele az ismerősök előtt, és az Orient Palace sem rossz választás: a légkondicionált szobákban tévé, minibár (tele jó drága kólával), a szálloda a tengerparton, a közelben Sousse és Port El Kantaui, félpanzió.

Kalandtúra: két éjszaka a buszon

#alt# Ennyi pénzért Törökországban, Alanyában csak három csillagot találunk, a családias szállodában 8 nap félpanziós ellátással 105 ezer forintból hozható össze. Animációs programokat is kínál a hotel, ami sokaknak az igényes időtöltést jelenti, míg másokban gyilkos gondolatokat ébresztenek az örökké vigyorgó animátorok. Ha így érzünk, ne legyünk szégyenlősek, és bátran küldjük el az idiótán kalimpáló bohócokat a fenébe. Mindenesetre semmiképp se hagyjuk, hogy beszervezzenek minket a viziaerobikba! Akik olcsón akarnak búvárkodni, azoknak jó választás lehet Hurghada, Egyiptom vörös-tengeri szakasza. Két csillag, félpanzió, korallok és halak, 93 ezer forintért.

A bevállalósabbak ebben a kategóriában is találnak maguknak utazást az Eupolisznál: a marokkói út legkeményebb része maga a marokkói út lehet, pontosabban amíg az utasok busszal eljutnak az észak-afrikai országba (két éjszaka az autóbuszon komoly pszichopatákat nevel ki), utána már mindenki edzetten vághat neki a többi kalandnak. Hajózás, sátorozás, hegymászás, autentikus izék, az ország alapos bejárása 21 nap alatt, 125 ezer forintból. Akit taszít a meleg, és gyűlöli az útitársakat, az induljon kalandtúrázni Skóciába: buszba csak Edinburgh-ban kell szállni, addig elvisz a repülő. Innentől jöhet kilenc nap az abnormálisan zöld vidéken, várak, Loch Ness, szörnyek, Braveheart, 145 ezer forintért.

Barlangon, direkt

A legdrágább utak következnek! Itthon Tapolcára érdemes ellátogatni, ahol egy barlangra épült a szálloda, de szándékosan: a föld mélye kiválóan alkalmas a légúti megbetegedések kezelésére, de minden egyéb nyavalyánkat kikúrálhatjuk, amiben pulmonológiai vizsgálat (aka: tüdőszűrés és tsai) lehet a segítségünkre. Tíz nap a négycsillagos szállodában, reggelivel 156 ezer forinttól.

Kevéssel drágábban, 165 ezer forintért 10 napig nyaralhatunk Kehidakustány négycsillagos hoteljében, a Kehida Thermalban. Az ellátás félpanziós, a termál- és élményfürdő használata ingyenes. De nem kell fizetni a szaunáért, a biliárdért, és a jógáért sem, ahogy az aroma- és zeneterápiás kabin használata is térítésmentes.

(Aroma- és zeneterápiás szaunakabin: Az illatok és a kellemes zene befolyásolják érzelmi világunkat, kitűnően használhatók lelki panaszok kezelésére. Az aroma- és zeneterápia célja a test és a lélek új életre keltése, megtisztítása. A szaunában a hőmérséklet kb. 70 fokos – forrás: www.kehidatermal.hu)

Költsön sokat!

#alt# De persze senkit sem lehet aromaterápiára kötelezni, aki inkább a Níluson hajózgatna, lényegében ugyanennyiért megteheti: két hét repülővel 180 ezer forint a Karthagóval. Elhelyezés négycsillagos szállodában, félpanzióval Hurghadán egy hétig, de az útban benne van még egy négynapos hajóút teljes ellátással, sőt, Kairó, Luxor és némi vonatozás is. Az utazási iroda másik ajánlata Mallorcára szól, ahol mindig kellemes az idő, nem is beszélve a pineaerdőkről. Négy csillag, félpanzió, tévés szobák, fejenként 280 ezer forintért.

A Tensi öt csillagos hotelt kínál a Török Riviérán, elegance all inclusive ellátással, ami mindennek a teteje. Ez a korlátlan piáláson és zabáláson kívül napi harminc perc masszásra, a golfpálya használatára, a mindenféle sportlehetőség térítésmentes kiaknázására és internetezésre jogosítja fel a vendéget, egy hétig, 290 ezer forintért.

A Neckermann négycsilagos hotelt ajánl, Korfun, egy tengerre néző szoba egy hétre, félpanzióval 208 ezer forintba kerül. Ha valaki inkább túrázna, az válassza a Kína-Tibet tíznapos körutat, ez négycsillagos szállodákkal, teljes ellátással 495 ezer forintért.

Castro, Luxus

A Vista Balit javasolja, két hét háromcsillagos hotelben 260 ezer forintba kerül, de ha valaki a Délkelet-Ázsia helyett inkább a karibi-térséget részesíti előnyben, az nézzen szét hajóval: a nyolcnapos körút során megnézhetik Havannát, Cancunt és Jamaicát. A 336 ezer forintos árban benne van a repülőjegy Kubáig és vissza, de jár még a tengerre néző kabinablak, ingyen étel- és mozifilmfogyasztás. Aki viszont csak akkor érzi jól magát, ha legalább félmilliót elkölt az utazásra, az menjen a vadnyugatra, és járja be a Nagy-Sóstótól San Franciscóig az Egyesül Államok nyugati régióját 19 nap alatt – rongyos hétszázezerért.

Vagy induljon el inkább keletre, és csatlakozzon Észak-Indiában az Eupolisz csapatához: 16 nap alatt 350 ezer forintért bejárják a környéket, szállás egyszerű hotelekben, napi egyszeri étkezés: már csak egy Budapest-Delhi repülőjegyet kell szerezni valahonnan.