Klaudia
-4 °C
2 °C

Mégis eltűnhetnek a nejlonzacskók

2004.10.20. 09:02
A Napi Gazdaság információi szerint a kormány szerdán ismét tárgyalja a termékdíjak módosításáról szóló javaslatot, aminek nyomán újra csatarendbe állnak a kiskereskedelmi és élelmiszer-ipari érdekvédelmi szervezetek.
Ismét a darabalapú termékdíj bevezetéséről folyhat a vita az üdítőital-gyártók, a kiskereskedelem képviselői és a kormány között, ugyanis a lap információi szerint a kabinet szerdán, ugyan informálisan, de újratárgyalja a már a parlament előtt levő termékdíj-módosító tervezetet. A felülvizsgálat alapját a 11 MSZP-s és egy SZDSZ-es képviselő által tett, a környezetvédelmi tárca támogatásával készült módosító indítvány adja. Eszerint a másfél literes eldobható palackok után 10 forintot, a másfél liter felettiek után 20 forintot, a legkisebb műanyag bevásárlószatyor után pedig 3 forintos termékdíjat kellene fizetni.

Elvetették

A még Medgyessy Péter által irányított kormány néhány héttel ezelőtti - az új kormányfő jelenlétében megtartott - ülésen gyakorlatilag elvetette a termékdíjalapú szabályozást és a visszaváltható csomagolások gyors növelésére vonatkozó kötelezettséget, míg megtartotta a súlyalapú termékdíjat és annak 20 százalékos növelését. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter eredeti elképzelése szerint darabalapú termékdíjat vezettek volna be az üdítőitalok és más folyékony élelmiszerek csomagolóanyagaira, így az eldobható palackokra vagy fémdobozokra. Emellett a környezetvédelmi tárca kötelezővé tette volna a gyártóknak az eldobható, úgynevezett PET palackok felhasználásának gyors csökkentését és a visszaváltható, többutasnak nevezett flakonok növelését.

Tiltakozás a készlet miatt

Az élelmiszer-kereskedelmi vállalkozásokat kötelezték volna a többutas csomagolásokban levő élelmiszerek (így például üdítő és ásványvíz) fokozatosan növekvő készleten tartására. Ez az, ami kiváltotta korábban az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, az Ásványvíz Szövetség és a multinacionális kiskereskedelmi vállalkozások éles tiltakozását, és egyeztetésre késztette a szaktárcát. Az újabb módosító javaslat a palackokra vonatkozó eredeti terveket állítaná vissza. A termékdíjtörvény módosítását november 25-ig el kell fogadnia a parlamentnek ahhoz, hogy január elsején életbe lépjen. Így arra lehet számítani, hogy az érdekvédelmi szervezetek gyors és erős offenzívába kezdenek, ugyanis a termékdíjak emelkedése mellett milliárdokat költhetnek el mosó- és újratöltő berendezések felállítására (ilyen eszközt jelenleg a több tucat ásványvíz- és üdítőital-gyártó közül csak egy-kettő működtet), illetve a kiskereskedőknek jelentősen megnő a raktározási és az adminisztrációs költségük.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig mindig csak a nagyok érdekeiről beszéltek, ám a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény jelenlegi módosító változata leginkább a kis boltokat viselné meg, például újra kalkulálniuk kell az üvegvisszaváltási adminisztrációs költségekkel. A hatástanulmányok szerint az érintett termékek, üdítők és ásványvizek átlagosan 10 százalékkal drágulnának, és nagy valószínűséggel csökkenne a forgalmuk is, miközben a módosító javaslat nem tér ki a környezetszennyező hulladékok visszagyűjtésére, kezelésére és a lakosság környezettudatosságának erősítésére.