Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nálunk épül Európa legnagyobb bioetanol gyára

2005.11.24. 09:11
A bioetanol iránti kereslet megugrása miatt több milliárd forintos beruházással háromszorosára növeli szabadegyházi gyárának kapacitását a Hungrana.

A Napi Gazdaság információja szerint végleges döntés született arról, hogy egy újabb, több milliárd forint értékű fejlesztési program keretében a jelenlegi háromszorosára növeli gyártókapacitását a szabadegyházi székhelyű Hungrana Keményítő és Izocukor Gyártó és Forgalmazó Kft. Az osztrák Agrana és az angol Tate & Lyle tulajdonában lévő társaság a várhatóan két évig tartó beruházást követően Európa egyik legnagyobb bioetanol-gyártója lesz.

Háromszoros termelés

Mindemellett bővítik édesítőszer- és alkoholgyártó kapacitásukat is. A fejlesztés befejezése után a társaság a jelenlegi napi 1,2 ezer helyett több mint 3 ezer tonna kukorica feldolgozására lesz képes. A beruházás részleteiről szerettük volna megkérdezni Sipos Domokost, a Hungrana ügyvezető igazgatóját is, ám ő a társaság december 5-ére összehívott rendkívüli taggyűlése előtt nem nyilatkozik.

A beruházás hátterében az áll, hogy a benzinbe keverhető bioetanolra idehaza és külföldön is egyre nagyobb az igény. A Hungrana a közelmúltban kétéves, több milliárd forint értékű szállítási szerződést kötött a Mol Rt.-vel. (2005 júniusától szolgálja ki bioetanollal az olajipari céget.) Mindemellett a társaság Magyarország legnagyobb izocukorgyártója és egyben kvótatulajdonosa is.

A több mint száz éve létrehozott szabadegyházi szeszgyárat, amely a háború után állami vállalatként működött, a ’90-es évek elején magánosították, majd nem sokkal később a Hungranába olvasztották.