Aliz
6 °C
14 °C

Hazamennek a németek?

2007.05.30. 08:08
Kiszámíthatatlan annak hatása, hogy Németország 15 százalékra csökkenti a társasági adó kulcsát, az biztos, hogy ezzel jelentősen csökken a magyar és a német adóterhek közötti eddigi különbség – véli a KPMG szakértője. A hazai német kamara úgy látja, a döntés csak a tőkekivitel lassítását, nem a már külföldre telepedett cégek hazacsábítását szolgálja.

Jövő januártól nagymértékben csökken a német társasági adó; a döntéssel szűkül a magyar és német cégek adóterhelése közötti különbség, s ez így is marad hosszabb ideig, mivel idehaza lekerült a napirendről az iparűzési adó megszüntetése.

Nem csábítanak

A mostani német adóreformnak nem az a célja, hogy a német cégeket hazacsábítsa az anyaországba - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara osztályvezetője annak apropóján, hogy a német törvényhozás alsóháza megszavazta a társasági adó csökkentését, így a társasági nyereségadó mértéke 15 százalékra, a cégek adóterhe pedig 39 százalékról 30 százalékra mérséklődik.

A cél a német tőkekivitel lassítása, így a hazai gazdaság serkentése. A kamara felmérése szerint a Magyarországon megtelepedett német cégek elsősorban logisztikai szempontok és a magasan kvalifikált munkaerő miatt választják az országot befektetési célpontul, az adókérdés a hatodik-hetedik a rangsorban, vagyis nem elsőrendű kérdés. A tíz százalékpontos társasági adócsökkentés - ami nettó értelemben ennél kisebb hatású a jóváírások csökkentése miatt - a németországi cégek helyzetén szeretne javítani azzal, hogy versenyképessé, átláthatóbbá teszi a német adórendszert, s nem cél a cégek visszacsábítása - tette hozzá a kamara osztályvezetője.

Kiszámíthatatlan hatások

Nem ilyen optimista a várható következmények megítélésében Pethő Balázs, a KPMG tanácsadó cég adóosztályának menedzsere. A beruházási döntések meghozatalakor az adó mértéke, az adózási környezet nem a leglényegesebb szempont, ennek ellenére a döntéssel Németország beszállt abba az adóversenybe, amelyet a 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamok kezdeményeztek. A Bundestag döntése egy újabb felvonása ennek a versenynek - fogalmazott az adószakértő. A várható következményeket bonyolítja, hogy az iparűzési adóval is számolva csökkent a német és magyar adóterhelés közötti különbség. Ráadásul amíg nem látjuk, hogy a magyar kormány merre és mikor mozdul a helyi iparűzési adó megszüntetésének kérdésében - amit eredetileg 2008 januárjára terveztek -, a német döntés hatása a magyarországi befektetésekre megjósolhatatlan - mondta Pethő Balázs.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?