Jolán
2 °C
4 °C

A német vállalatok elégedettek Kelet-Európával

2003.09.29. 12:40
A német vállalatok alapvetően elégedettek a kelet-európai beruházási feltételekkel és a körükben végzett felmérésben Magyarországnak adták a legtöbb pontot - áll az Ernst&Young kutatói által készített jelentésben.
A több száz megkérdezett cég közül alig minden tizedik tartotta a befektetési körülményeket kedvezőtlennek a régióban és Magyarország mellett Csehországot és Lengyelországot jelölte meg legfontosabb beruházási célpontjának. Oroszország még küszködik a róla alkotott "kedvezőtlen képpel", ám változásra utal, hogy a kelet-európai befektetésekre gondoló cégek harmada mérlegeli már az orosz telephely kiválasztásának lehetőségét.

Legfontosabb vonzerő az alacsony bérköltség

A kelet-európai országok " Németország kapui előtt állnak", nem úgy, mint Kína, amely a jövőbeli piacok listavezetője. A konkrét vállalati megjegyzésekből kiderül, hogy egyes német cégek " döntő tényezőnek tekintik a vevő közelségét", amellett értelemszerűen, hogy a kiválasztott országnak termelési előnyöket is nyújtania kell a számukra. A legtöbb befektető kelet-európai elkötelezettséget még mindig az alacsonyabb bérköltségekre való tekintettel vállalja, ám a bérek az elmúlt években jelentős mértékben emelkedtek a térségben. Az Ernst&Young tanulmányának szerzője, Günter Spielmann megjegyzi: azok, akik csak a bérköltségeket mérlegelik, rövidtávon gondolkoznak, és jobban teszik, ha bőröndjeiket nem pakolják ki, felkészülnek a távozásra.

A vártnál jobb oroszországi körülmények

Ami Oroszországot illeti, a tényleges tapasztalat, amit egyes vállalkozások a gyakorlatban szereztek, jobb, mint az országról alkotott kép. " A kedvezőtlen jelenségek erősebben rögzülnek" - magyarázza Spielmann, aki szerint sokat számít egy-egy fejlesztési elképzelés alapos előkészítése a gyakori látogatások és az együttműködési fórumok révén, amelyek egyúttal a fejlesztési akciók politikai támogatásának megszerzését is szolgálhatják. A német vállalatok befektetéseik közül a termelési projekteket teszik az első helyre, ezt a kereskedelmi együttműködés és meglévő vállalatokban való érdekeltség megszerzése követi. A vállalatok fontosnak tartják tehát a gyártókapacitások létesítését és azt, hogy versenyképes vállalti szerkezetet építsenek ki, motivált vezetőkkel és alkalmazottakkal dolgozzanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?