Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Nem fizetik a díjat a MÁV-biztosító ügyfelei

2008.07.29. 07:07
Egyre inkább dacosnak mutatkoznak a MÁV-biztosító ügyfelei: amellett, hogy a múlt héten a pótbefizetés megtagadása mellett döntöttek, a harmadik negyedévre esedékes kgfb-díjaknak is kevesebb mint felét rendezték tegnapig.

A harmadik negyedéves kötelező biztosítási díjak kevesebb mint fele folyt be a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) kasszájába tegnapig - értesült a Világgazdaság. Az ügyfeleknek holnapig (július 30-ig) mindenképpen rendezniük kell tartozásukat, a bojkottal ráadásul saját maguknak okozhatnak további károkat. Bár a szándék világos: az ügyfelek vélhetően abban bíznak, hogy ha díjnemfizetés miatt megszűnik a szerződésük, azonnal átszerződhetnek egy másik biztosítóhoz. Emellett a MÁV ÁBE múlt heti közgyűlésén elhangzottakból kiderült: többen dacból sem hajlandók fizetni a biztosítónak.

A nem fizetés azonban súlyos következményekkel járhat: aki nem fizeti be a harmadik negyedéves díjat, az automatikusan visszakerül A0-s besorolásba, amellett a szerződés megszűnése után a jogszabály szerint csak ugyanoda mehet vissza - vagyis a jelenlegi köztes időszakban sem szerződhet át sehová, majd csak akkor, amikor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozata elindítja az átszerződést az összes ügyfélnek. Mindemellett az átszerződés 30 napos időszakában az új biztosító az ügyfelet csak akkor veheti át, ha az rendezte korábbi befizetési kötelezettségeit - figyelmeztetett Binder István, a felügyelet szóvivője.

A negyedéves díj minden tagon behajtható - hangsúlyozta Binder -, emellett fontos tudni, hogy július 31-től egy közúti ellenőrzéskor már a rendőrség is intézkedhet az ügyféllel szemben, ha nem tudja igazolni a befizetést.

A PSZÁF már kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál az egyesület felszámolását, a tárca pedig közölte: mihamarabb megvizsgálják az engedély viszszavonásának jogszabályi alapjait. Egyelőre a PM döntésére vár a felügyelet is, így még nem tudni, mikor szűnik meg a biztosító.