Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gyurcsány szigorú

2005.09.06. 08:45
Gyurcsány szerint ha ma lennének a választások, veszítene az MSZP. Jövőre 150 milliárdot kell megspórolnia a tárcáknak, így elkerülhetetlen egyes intézmények megszűntetése.

Szigorú, fegyelmezett költségvetést készít a kormány – jelentette ki a Világgazdaság információi szerint Gyurcsány Ferenc hétfőn az MSZP-frakció zárt ülésén. A szocialista képviselőcsoport az őszi felkészülés jegyében tartotta megbeszélését. A lap úgy tudja, a miniszterelnök a 2006-os költségvetéssel kapcsolatban azt mondta még, hogy az egy pontjában hatályos, ez pedig az önkormányzati tétel. E területen nem lesz ugyan reálértékcsökkenés, de hatalmas lesz a feszültség. Úgy tudjuk, arra kérte a szocialista képviselőket, ne is lobbizzanak többlettámogatásért, mert nem tud engedményt tenni.

A keretszámok adottak

A büdzséről szólva még kiemelte, hogy tudni, mennyi adót szednek be, mekkora lesz a növekedés, az infláció, a hiány mértéke, e cölöpök mellett kell elosztani a forrásokat. A családtámogatásra 40 milliárd forint pluszt költenek, október elsejétől pedig felemelik a Fészekrakó program életkorhatárát 30-ról 35 évre.

Kiemelt terület még az agrárium s a nyugdíjak reálértékének növelése. Mindezekre a fedezetet a minisztériumoktól vonják el. A kormányfő elmondása szerint jövőre 150 milliárd forinttal kevesebbet kapnak majd a tárcák, 150 milliárd forintot tesz ki pluszban még a tartalékolás. Ezzel elkerülhetetlen lesz intézmények megszüntetése s a tárcáknál a feszesebb gazdálkodás. Az embereket érintő tételekhez nem kívánnak hozzányúlni, a megszorítás mint fogalom sem kerül szóba.

A kormány most fizeti az Orbán-kormány utolsó, a Medgyessy-kormány első éve hatalmas kiadásainak árát. Gyurcsány Ferenc elmondta még: nem lesz a ciklus hátralévő idejében sem személyi, sem szerkezeti kormányátalakítás, ezzel a csapattal kell nekivágni a választásoknak. Nem mintha nem lenne indoka az esetleges változtatásnak, a kormányfő szerint ez nem hozna annyit, mint amennyi kárt okozna. Ha ma lennének a választások, azt nem nyerné meg az MSZP, ezt ki kell mondani – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a győzelemhez karakteresebb, erősen baloldali politikára, egyre erősödő kampányra van szükség.