Bernadett
0 °C
4 °C

Márkanév bevezetés uniós pénzből?

2006.02.22. 09:15
A második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT2) keretében külföldi márkanevek bevezetését is támogathatja majd közvetlen módon az állam. A tervezetről tegnap tárgyalt a kormány, s ma kezdődik annak társadalmi vitája.

A produktív szektor versenyképességének növelése érdekében a terv kiemelten kezeli a kkv-k jövedelemtermelő képességének és az üzleti környezetnek a javítását, valamitna munkahelyteremtést segítő beruházásösztönzést. A célokat a kormány részben pénzügyi eszközök révén kívánja elérni, melyekből a márkanevek bevezetése mellett támogatnák a megújuló energiaforrások használatát, a minőségirányítási és minőségbiztosítási rendszerek bevezetését, valamint új technológiák piacra lépését.

A versenyképesség növelésének másik kiemelt területe az innováció és a kutatás-fejlesztés. Itt az egyetemek, kutatóintézetek és a vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése mellett többek között "műszaki tolmács"-szolgáltatások támogatására is futná az NFT2 keretéből. A kezdő innovatív vállalkozásokat "magvető tőke" biztosításával, illetve technológiai inkubátorok inkubátorok működésével ösztönöznék.

A tervezet végleges verziója már áprilisban a kormány elé kerülhet, elfogadni azonban már az új Országgyűlés fogja, és júniusig kell eljuttatni Brüsszelbe; az Európai Bizottsággal szeptemberig kell befejezni a tárgyalásokat. Az operatív programokat december végéig kell elfogadni, így az NFT2 egyeztetése és véglegesítése már az új kormány kompetenciájába tartozik majd. A pályázatok - maennyiben elfogadja a tervet az EU - az év végén jelenhetnek meg, először a már bejáratott kiírások.

Mindezek háttérintézményéről egyelőre nem árult el biztosat a kormány. "Nem tudom megerősíteni, hogy sor kerülne öt irányító hatóság felállítására a második Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásához kapcsolódóan" - mondta a Napi Gazdaságnak Batiz András kormányszóvivő. Baráth Etele uniós tárcanélküli miniszter január közepén a kormányzati portál beszámolója szerint még arról beszélt: az NFT2-höz öt irányító hatóság tartozna, a gazdasági versenyképességi, humánerőforrás-fejlesztési, környezeti, területfejlesztési és egy központi intézmény.

Batiz hozzátette: a kormány tagjai tegnap tájékoztatást kaptak és konzultációt folytattak a tervezetről, melyet ezt követően ismét társadalmi vitára bocsátanak. Elvileg szerdán már olvasható a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján a tervezet alapját képező nemzeti stratégiai referenciakeret és a hozzá kapcsolódó kérdőív. Erre Baráth januári közlése szerint már február 15-ig sort kellett volna keríteni. A feladat- és forrásmegosztásról még zajlanak egyeztetések a tárcák között, a végső szót a miniszterelnök mondja majd ki. A Világazdaság információi szerint az új fejlesztési tervben 15 operatív program kap helyet, a megvalósulást pedig öt hatóság felügyeli majd, de számos terület hovatartozásáról még zajlanak az alkudozások.