Ödön
2 °C
11 °C

Botrányosan jó a NorbiFit?

2007.02.15. 10:30
NorbiFit – Botrányosan jó? Ezzel a címmel jelent meg a napokban a versenyhivatal által 17 milliós bírsággal sújtott étrendkiegészítő új hirdetése. A névadó Schobert Norbert szerint ebben már olyan klinikai vizsgálatok eredményét is közlik, amelyek alátámasztják, hogy a nevét viselő szer segíti a fogyókúrát. A versenyhivatal a múltkori eljárás nyomán utóvizsgálatot nem folytat, újat viszont indíthat.

Újra reklámozzák a Schobert Nobert nevét viselő, a hirdetés szerint fogyókúrát segítő terméket, a NorbiFitet. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a termék reklámozása miatt összesen 17 millió forintra bírságolta azt a Bio Time Kft.-t és Norbi.hu Kft.-t, amelyek forgalmazták. A GVH azért büntette a két céget a fogyasztók megtévesztése miatt, mert szerinte a termék reklámozásának idején a forgalmazók nem rendelkeztek igazolással arról, hogy a NorbiFit szedése valóban testsúlycsökkentő hatású lenne.

Klinikai eredmények is vannak

Az a bírság még nem jogerős, a GVH döntését megfellebbeztük – mondta kérdésünkre a fitneszguru. Schobert szerint a mostani reklámanyagokban már közlik annak a 44 emberen elvégzett vizsgálatnak az eredményét, amely igazolja, hogy a NorbiFit – amit nem fogyasztószerként, hanem fogyást segítő étrendkiegészítőként árusítanak – valóban segíti a fogyást. "Három hét alatt 1,8 kilóval többet fogytak, akik a diéta és a mozgás mellett szedték a termékünket, mint azok, akik nem" – fogalmazott Schobert Norbert. Elismerte: a korábbi hirdetések idején ennek a vizsgálatnak az eredményével még nem rendelkeztek.

A megbírságolt diétaember – aki úgy érzi, tevékenységük egy hazai gyógyszergyártó üzleti érdekeit sérti, ezért jelentették fel őket – azt mondja, a korábbi hirdetésekben csak orvosi szakvéleményeik voltak, amit a GVH nem fogadott el igazolásként, holott a hatóságnak szakvéleményt készítő OÉTI sem végezte el a termék bevizsgálását, csak a papíron szereplő összetételt nézte. "Ez viszont egy új információ, egy korrekt, objektív klinikai vizsgálat eredménye" – állítja Schobert, aki úgy érzi, a versenyhivatali bírság nem ártott neki.

Utóvizsgálat nincs, új eljárás lehet

A Gazdasági Versenyhivatal még nem értesült arról, hogy újra és új tartalommal reklámozzák a NorbiFitet – közölte kérdésünkre Mihálovits András szóvivő. A hivatalnak az egyes versenytanácsi eljárások után joga van utóvizsgálatot indítani, ám a NorbiFit ügyében ilyet nem terveznek, mondta. Azt viszont lehetségesnek nevezte, hogy újabb bejelentés esetén ismét vizsgálatot indítanak a termék és annak forgalmazása miatt. Ebben az esetben ha az ügy újabb bírsággal zárul, az érintett cégek már visszaesőnek minősülnek, ami súlyosbító, a bírságot növelő tényezőnek minősül.

Az ügy egyik szereplője az előző GVH-határozat szerint is visszaesőnek számít, amit a decemberben meghozott versenytanácsi határozat is leszögez. A Bio Time Kft. tulajdonosi köréhez köthető Avalont hasonló okok miatt már több ízben elmarasztalta a versenyhatóság – emlékeztetett akkor a GVH.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?