Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Botrányosan jó a NorbiFit?

2007.02.15. 10:30
NorbiFit – Botrányosan jó? Ezzel a címmel jelent meg a napokban a versenyhivatal által 17 milliós bírsággal sújtott étrendkiegészítő új hirdetése. A névadó Schobert Norbert szerint ebben már olyan klinikai vizsgálatok eredményét is közlik, amelyek alátámasztják, hogy a nevét viselő szer segíti a fogyókúrát. A versenyhivatal a múltkori eljárás nyomán utóvizsgálatot nem folytat, újat viszont indíthat.

Újra reklámozzák a Schobert Nobert nevét viselő, a hirdetés szerint fogyókúrát segítő terméket, a NorbiFitet. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a termék reklámozása miatt összesen 17 millió forintra bírságolta azt a Bio Time Kft.-t és Norbi.hu Kft.-t, amelyek forgalmazták. A GVH azért büntette a két céget a fogyasztók megtévesztése miatt, mert szerinte a termék reklámozásának idején a forgalmazók nem rendelkeztek igazolással arról, hogy a NorbiFit szedése valóban testsúlycsökkentő hatású lenne.

Klinikai eredmények is vannak

Az a bírság még nem jogerős, a GVH döntését megfellebbeztük – mondta kérdésünkre a fitneszguru. Schobert szerint a mostani reklámanyagokban már közlik annak a 44 emberen elvégzett vizsgálatnak az eredményét, amely igazolja, hogy a NorbiFit – amit nem fogyasztószerként, hanem fogyást segítő étrendkiegészítőként árusítanak – valóban segíti a fogyást. "Három hét alatt 1,8 kilóval többet fogytak, akik a diéta és a mozgás mellett szedték a termékünket, mint azok, akik nem" – fogalmazott Schobert Norbert. Elismerte: a korábbi hirdetések idején ennek a vizsgálatnak az eredményével még nem rendelkeztek.

A megbírságolt diétaember – aki úgy érzi, tevékenységük egy hazai gyógyszergyártó üzleti érdekeit sérti, ezért jelentették fel őket – azt mondja, a korábbi hirdetésekben csak orvosi szakvéleményeik voltak, amit a GVH nem fogadott el igazolásként, holott a hatóságnak szakvéleményt készítő OÉTI sem végezte el a termék bevizsgálását, csak a papíron szereplő összetételt nézte. "Ez viszont egy új információ, egy korrekt, objektív klinikai vizsgálat eredménye" – állítja Schobert, aki úgy érzi, a versenyhivatali bírság nem ártott neki.

Utóvizsgálat nincs, új eljárás lehet

A Gazdasági Versenyhivatal még nem értesült arról, hogy újra és új tartalommal reklámozzák a NorbiFitet – közölte kérdésünkre Mihálovits András szóvivő. A hivatalnak az egyes versenytanácsi eljárások után joga van utóvizsgálatot indítani, ám a NorbiFit ügyében ilyet nem terveznek, mondta. Azt viszont lehetségesnek nevezte, hogy újabb bejelentés esetén ismét vizsgálatot indítanak a termék és annak forgalmazása miatt. Ebben az esetben ha az ügy újabb bírsággal zárul, az érintett cégek már visszaesőnek minősülnek, ami súlyosbító, a bírságot növelő tényezőnek minősül.

Az ügy egyik szereplője az előző GVH-határozat szerint is visszaesőnek számít, amit a decemberben meghozott versenytanácsi határozat is leszögez. A Bio Time Kft. tulajdonosi köréhez köthető Avalont hasonló okok miatt már több ízben elmarasztalta a versenyhatóság – emlékeztetett akkor a GVH.