Erzsébet
1 °C
4 °C

Jöhet a 7000 milliárd az EU-tól

2007.05.09. 16:59
Aláírta az Európai Bizottság és a magyar kormány az Új Magyarország Fejlesztési Tervet a mai napon a németországi Hof városában. A dokumentum rögzíti, hogy milyen területekre mennyi pénzt költhet Magyarország a rendelkezésére álló mintegy 7 000 milliárd forintból a következő hét évben. A fejlesztési tervről szóló tárgyalások eredményeként alig két százalékkal változott a széleskörű társadalmi egyeztetés után a kormány által Brüsszelnek benyújtott terv belső pénzügyi szerkezete.

"A most aláírt fejlesztési terv egy hét évre szóló szerződés az Európai Unió 490 millió polgára és 10 millió magyar között hazánk uniós segítséggel történő fejlesztésére. Örülök annak, hogy az Európai Bizottság az első tagállamok között, minimális változtatásokkal fogadta el fejlesztési elképzeléseinket. A most aláírt dokumentum, illetve az ezen keresztül biztosított több ezer milliárd forintnyi forrás egyben a bizalomról is szól, hiszen nem szabad elfelejtenünk: ez az összeg más tagállamok polgárainak adócentjeiből gyűlt össze. Azt gondolom, hogy a most elfogadott tervvel ezt a bizalmat meg tudjuk szolgálni és nemzeti érdekeinknek megfelelő módon tudjuk elősegíteni az ország gyarapodását és az egész unió előbbre jutását" - mondta el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az ünnepélyes aláírás kapcsán.

Az Európai Bizottság részéről Danuta Hübner, regionális politikáért felelős biztos, míg a kormány képviseletében Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos írta alá az Új Magyarország Fejleszté si Terv végleges változatát ma kora délután a németországi Hof-ban. Az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint Danuta Hübner regionális kérdésekért felelős biztos, valamint Vladimir Spidla, a foglalkoztatási és szociális ügyek biztosa külön is gratulált Magyarországnak a 2007-2013-as időszakra vonatkozó új nemzeti fejlesztési tervvel, illetve a kohéziós politika prioritásaival kapcsolatos megállapodáshoz. Danuta Hübner megelégedéssel nyugtázta, hogy Magyarország a tervben foglaltaknak megfelelően kötelezettséget vállalt a foglalkoztatás, illetve a növekedés előmozdítására. Úgy értékelte: a magyar kormány ezzel bizonyította elkötelezettségét a lisszaboni stratégia iránt. A biztos meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió az általa nyújtott támogatással, illetve kohéziós programokkal hozzájárulhat a magyarországi régiók versenyképességének javításához.

A fejlesztési tervről szóló, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során a magyar kormány által javasolt pénzügyi keretek összesen kevesebb mint 2 százalékkal változtak az egyes programok között, míg a teljes lehívható keret változatlan, továbbra is mintegy 7 000 milliárd forint. (További, körülbelül 1 300 milliárd forintos támogatási keret áll majd rendelkezésre a következő hét évben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában készült Új Magyarország Vidékfejlesztési Terven keresztül).

A tárgyalások eredményeként még több pénz jut a humánerőforrás fejlesztésére, környezetvédelemre és gazdaságfejlesztésre, míg a közlekedésfejlesztésre fordítható pénzek egy százalékkal csökkentek az eredetileg tervezetthez képest.

A mostani aláírás az utolsó előtti lépés a Brüsszellel folytatott egyeztetések lezárása előtt. Az operatív programok tárgyalásai továbbra is folynak az Európai Bizottság és Magyarország között, azok várhatóan idén nyár közepéig fejeződnek be.

Az MTI értesülése szerint az Európai Bizottság szerdán hasonló megállapodást írt alá Németországgal, Spanyolországgal, Ciprussal és Lengyelországgal is. A bizottság a huszonhét tagállam közül eddig tíz tagország nemzeti fejlesztési tervét hagyta jóvá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?