Ágnes
-1 °C
2 °C

Kártérítési jogászok vívnak a biztosítókkal

2005.05.25. 09:21
Ami eddig csak amerikai filmekből volt ismert, egyre inkább Magyarországon is teret nyer: kártérítési perekre specializált ügyvédek keresik fel az autóbalesetben megsérült potenciális ügyfeleket szinter a baleset pillanatában, jelentős kártérítést igérve számukra a vétkes autós biztosítójától.

Kurtisz Krisztián, a Groupama Biztosító Rt. gépjármű-biztosítási igazgatója egy keddi sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy ilyen esetekben a dologi kár összege lényegében elhanyagolható, az ügyfél számára a nem vagyoni kártérítés (a balesetből származó származó esetleges rokkantság miatt miatt járó fájdalomdíj) mellett számos vagyoni jellegű kártérítési jogcímre lehet jogosan kártérítést kérni, amit kiegészíthet a keresetveszteségre vonatkozó kárigény is.

Az így súlyos milliókra rúgó számlát elég csak összehasonlítani a kötelező biztosítások 45 ezer forintos átlagdíjával, amiből viszonylag könnyen kiszámítható, hogy a kötelező biztosításoknak már rövid távon is drágulniuk kell.

Kurtisz Krisztián szerint ma a biztosítók kárráfordítása a kötelező piacon a díj 90-110 százaléka körül mozog, amit csak kicsit tud "szépíteni" a befizetett biztosítási díjak befektetéséből származó hozam. Ha azonban azt nézzük, hogy 100 kötelező biztosításra 5-8, 100 cascoszerződésre 22-25 kár esik, amelyek 2-4 százaléka jár személyi sérüléssel, láthatjuk, hogy az innen származó befizetések befektetésének hozamára sem nagyon lehet bazírozni.

Nyugat-Európában egyébként a kötelező biztosítás díjtételei nem egy esetben meghaladják a casco biztosítások díját - mondta a Groupama üzletágvezetője.