Géza
-12 °C
-4 °C

Négy százalék alatti hiány várható

2005.06.23. 15:18
Akár 3,5 százalékos gazdasági növekedés, 3,9 százalékos államháztartási hiány is elképzelhető, a folyó fizetési mérleg hiánya megközelítheti a hétmilliárd eurót - derül ki az Ecostat összeállításából.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az idén 3,5 százalékos, jövőre 3,9 százalékos GDP-növekedésre számít - ismertette az intézet legfrissebb prognózisát Belyó Pál igazgató.

Rossz egyenleg

Az Ecostat szerint a gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák befolyásolják, az államháztartás egyenlege az idén a GDP 3,9 százalékára majd jövőre 3,4 százalékára csökkenhet. A folyó fizetési mérleg egyenlege 2005-ben megközelíti a 7 milliárd eurót, jövőre 6,6 milliárd euróra mérséklődhet. Az év végén 6,75 százalékos alapkamatot és 255 forint körüli euró árfolyamot tartanak reálisnak.

Az adósságállomány leminősítését és az államháztartási deficit mértékét az előrejelzés a befektetők számára kedvezőtlen hírnek nevezi. Hozzáteszik, hogy gondot okoz a transzparencia hiánya: a módszertani változások, az autópálya-finanszírozás költségvetésen kívüli elszámolása csökkentik az átláthatóságot. Ehhez szorosan kötődnek a napirenden szereplő adómódosítások, amelyek tovább nehezítik a befektetői döntések meghozatalát.

A tervezett adómódosításokkal összefüggésben Belyó Pál az MTI kérdésére helyes döntésnek nevezte az áfa radikális átalakításának elhalasztását. "Jelenleg nem szabad az adórendszerhez ilyen mértékben hozzányúlni, mert az többet ártana mint használna".

Hozzátette, hogy a magyarországi adómérték nemzetközi összehasonlításban elfogadható, "középen" helyezkedik el, nem lóg ki a sorból. Az egykulcsos áfát értelmetlennek tartja az intézet, mivel az eltüntetné a különbségeket az adózók között, így jelentős feszültségeket okozna a társadalomban.

Kedvező csökkenés

Ugyanakkor Belyó Pál azt kedvezőnek nevezte, hogy a tervek szerint a munkaadói adóterhek a jelenlegi 35-37 százalékról 2007-re 25 százalékra csökkennének.

Bár 2006 már a parlamenti választások éve lesz az Ecostat nem számol azzal, hogy az egyébként erre az időszakra általánosan jellemző fokozottabb költekezésre és beruházási aktivitásra kerülne sor. Az igazgató szerint a költségvetés szigorának fenntartására utal a tartalékok befagyasztása.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek kissé ellentmond a gazdasági racionalitással nem indokolható lakossági gázár befagyasztás. Belyó Pál egyetértett Járai Zsigmond, jegybankelnök véleményével, miszerint az egyensúly javításának érdekében a mielőbbi eurózónához történő csatlakozás szükséges.