Béla
3 °C
15 °C

Térségünkbe fektetne a legtöbb nagyvállalat

2004.06.18. 09:21
Csak Magyarország tudta növelni a bevont külföldi tőkét, ráadásul a nagy szakértelmet kívánó, jól fizető cégek jönnek a leginkább.
A top multinacionális cégek több mint kétharmada szerint Közép- és Kelet-Európa 2004 és 2007 között tovább tudja növelni a bevont külföldi működőtőke-összegeket; a régión belül a legvonzóbb célpont rövid és középtávon Lengyelország lesz, amelyet Oroszország követ, a harmadik-negyedik helyen megosztva hazánk és Csehország következik.

Optimisták

Az UNCTAD felmérése arra is rámutat: a transznacionális vállalatok a legoptimistábbnak térségünk tőkevonzó képességének jövőbeni alakulását látják, az összes többi földrajzi, illetve országkategóriában kevesebben hisznek.

Magyar szakértők is úgy vélik, hazánk tartja helyét a regionális élbolyban. Erdősi Péter, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium befektetési főigazgatója szerint az idén mintegy 3,5 milliárdnyi közvetlen külföldi tőke érkezik hozzánk. Az első negyedévben 756 millió eurós beáramlást regisztráltak, 124 millióval többet, mint egy éve az első negyedben.

Ez pedig a szűkebb régióban - a visegrádi négyeket alapul véve - egyedülálló teljesítmény, hiszen az első negyedévben Csehországba az előző évinél 13 százalékkal, Lengyelországba pedig 450 millió euróval érkezett kevesebb tőke ugyanezen idő alatt. Magyarország az egyedüli a négy ország közül, amely 2000 óta növekedési trendet tud felmutatni a tőkebevonás terén.

Befogadó ország

Jelenleg csak a GKM-nál húsz olyan külföldi vállalati befektetésekről folynak a tárgyalások, amelyek mintegy hétszázmillió FDI-bevonást eredményezhetnek az idén - tette hozzá Erdősi Péter. Derűlátásra adhat okot az is, hogy a kevésbé konjunktúrafüggő regionális szolgáltató központok áttelepítési hullámában Magyarország kedvelt befogadó országgá vált.

Jelentős különbségek vannak az egyes régiók megítélésében - áll az UNCTAD-jelentésben. A régiónkkal kapcsolatos derűlátás egyik oka az uniós csatlakozás miatt megnövekedett vonzerő, ami kisugárzik a még kívül maradókra is. Az ötödik legvonzóbb befektetési célpont a vállalatok szerint Románia.

Megfigyelhető egy "munkamegosztás" is: míg a régió fejlett országaiban megtelepedett és megtelepedő FDI mindinkább a magasabb hozzáadott értéket képviseli, addig a többi térségbeli országot - beleértve Romániát - elsősorban az olcsó munkaerő és az alacsony árak teszik vonzóvá.

Ázsiában elsősorban Kína, India, Thaiföld; Afrikában a Dél-afrikai Köztársaság és Nigéria; Latin-Amerikában Brazília, Mexikó, Argentína és Chile; a fejlett országok közül az USA, az Egyesült Királyság, Kanada, Németország és Japán a legvonzóbbak.

Növekednek

Több oka van annak, hogy a vállalatoknak csak négy százaléka prognosztizál visszaesést a nemzetközi FDI-áramlásban, s több mint háromnegyedük bővülést valószínűsít. Úgy látják, a gazdasági növekedés helyreállásával és sok iparágban a kereslet erősödésével javult a vállalati nyereségtermelő képesség, több forrás áll rendelkezésre külföldi befektetések realizálására.

Például az USA top ötszáz vállalatának nettó profitja tavaly 540 százalékkal nőtt (igaz, előtte két évig jelentősen csökkent). Ez nem csak a tőkekihelyezések közvetlen pénzügyi finanszírozására hat kedvezően - közvetetten jobb feltételeket teremt a vállalatok tőzsdei szerepléséhez és így forrásszerzésére. A viszonylagos alacsony kamatok is segítenek.

A vállalatok gyakorlatilag egyforma teljesítményt várnak a vállalatfelvásárlásoktól-összeolvadásoktól, a zöldmezős beruházásoktól, s az egyéb befektetési lehetőségektől. Ám változóak a preferenciák. Így az összeolvadások-felvásárlások jellemzik majd a jövőben is a fejlett világban a nemzetközi terjeszkedést; míg Közép- és Kelet-Európában a zöldmezős beruházások is sok szavazatot (35 százalék) kaptak.