Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehezen bírják a rohamot a klímaszerelők

2006.07.21. 07:53
Menő a kínai légkondi, mert olcsó, de egyre jobban keresik a magyar vásárlók az igényesebb márkákat is. Annyi a megrendelés, hogy a beszerelésre várni kell.

A korábbi két év hűvös nyara után az igazi forróság némileg meglepte a légkondipiacot. Míg 2004-ben és 2005-ben alig lehetett értékesíteni klímákat, hiszen az időjárás hektikus és az évszakhoz képest kifejezetten hideg volt, idén a fenyegető június közepi hideg után beköszöntött a kánikula, ami például a Praktikernél a klímaberendezések forgalmának 10-12-szeres növekedését eredményezte.

Mindenhol ugyanaz

Ugyanez a forgalmi trend volt megfigyelhető az összes nagy alapterületű áruházban, ahol foglalkoznak klímaberendezésekkel. A kereskedők szerint az a réteg, amely korábban a meghökkentően olcsó berendezéseket vette, ma már egy kategóriával feljebb keresgél és idén már a középkategóriás termékek iránt is nőtt a kereslet.

Ám a kínai márkák még mindig erősek, főleg az áruk miatt. A mobil klímák ugyan továbbra is drágák, de ezeknél nincs beüzemelési költség, míg a split ugyan olcsóbb, ám a vételárba a szerelési költséget is be kell kalkulálni.

Szabadságon

Az igénynövekedés olyannyira látványos, hogy az LG-berendezések hivatalos szerelői legkorábban egy hétre vállalnak beszerelést, de azt is csak opcionálisan, mert olyan sok a munkájuk. Meglepő, hogy néhány cégnél nemcsak az igény növekedésére, hanem a szabadságolásra is hivatkoznak.

A szerelés ára egyébként nem olyan szórt, mint a berendezéseké, általában 35-45 ezer forintért szerelik be a klímákat, attól függően, hogy a vevő olyan készüléket vásárol-e, amelyet a szakszerelő forgalmaz.