Olivér
5 °C
8 °C

Gyurcsány mégsem avathat hidat?

2008.09.17. 17:56
A héten megtartotta a bejárást az átadás előtt álló Megyeri hídon a közlekedési hatóság. A híd forgalomba helyezési engedélyét azonban még nem adták ki. Egyelőre ugyanis nem kapták meg minden érintett beleegyező nyilatkozatát. Korábban több önkormányzat is úgy nyilatkozott, hogy nem járul hozzá a híd átadásához.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. szerint szeptember 30-án avatnák fel az M0-s északi szektorát, és benne a Megyeri hidat, ami hosszú időre az utolsó nagyobb sztrádaavatás lehet. (Októberben még elkészül egy határhíd az M7-esen Letenyénél, idén több avatás már nem lesz, és talán jövőre sem). Kérdéses azonban, hogy szeptember végéig megkapja a híd a forgalomba helyezéshez szükséges engedélyt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság ugyanis szerdán közleményt adott ki, amelyben bejelenti: jelenleg még nem állnak a hatóság rendelkezésére teljes körűen azok a nyilatkozatok, melyek alapján a forgalomba helyezésről szóló döntés meghozható. A közlemény szerint a hatóság szeptember 15-én megtartotta a forgalomba helyezési eljárás részeként a helyszíni szemlét a hídon, ez azonban még csak a eljárás kezdetét jelenti.

A közlemény kitér arra is, hogy a napokban megkezdődtek a hatósági műszaki szemlék, melyek keretében a közlekedési hatóság azt vizsgálja: "az elkészült útszakasz és a Megyeri híd rendeltetésszerű használatra alkalmas-e és kielégíti-e a forgalombiztonsági követelményeket". Azonban még akkor sem biztos, hogy átadható lesz a híd, ha ezeket rendben találják. Az NKH ugyanis erről úgy fogalmazott: "a közreműködő szakhatóságok és érintett szervezetek, az önkormányzatok hatáskörükben, az eljárás keretében adott nyilatkozataiban foglalt előírások és a jogszabályokban rögzített követelmények figyelembe vételével, az összes körülményt mérlegelve fogja a közlekedési hatóság döntését meghozni", és közlik azt is: a döntés még szeptemberben megszületik.

A problémát az jelenti, hogy több érintett önkormányzat a mai napig nem adta hozzájárulását a híd átadásához. A Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostor még a hónap elején is követelte a községet Szentendrével összekötő, a Megyeri híd építési engedélyében szereplő kishíd megépítését, ám még annak helyszínét sem tudták véglegesíteni. A napokban Budakalász is bejelentette, hogy hétpontos követeléscsomagot fogalmaz meg a települési közutak és lakosok védelmében, mert a 2004-ben megígért útfejlesztésből nem lett semmi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?