Gyurcsány mégsem avathat hidat?

2008.09.17. 17:56
A héten megtartotta a bejárást az átadás előtt álló Megyeri hídon a közlekedési hatóság. A híd forgalomba helyezési engedélyét azonban még nem adták ki. Egyelőre ugyanis nem kapták meg minden érintett beleegyező nyilatkozatát. Korábban több önkormányzat is úgy nyilatkozott, hogy nem járul hozzá a híd átadásához.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. szerint szeptember 30-án avatnák fel az M0-s északi szektorát, és benne a Megyeri hidat, ami hosszú időre az utolsó nagyobb sztrádaavatás lehet. (Októberben még elkészül egy határhíd az M7-esen Letenyénél, idén több avatás már nem lesz, és talán jövőre sem). Kérdéses azonban, hogy szeptember végéig megkapja a híd a forgalomba helyezéshez szükséges engedélyt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság ugyanis szerdán közleményt adott ki, amelyben bejelenti: jelenleg még nem állnak a hatóság rendelkezésére teljes körűen azok a nyilatkozatok, melyek alapján a forgalomba helyezésről szóló döntés meghozható. A közlemény szerint a hatóság szeptember 15-én megtartotta a forgalomba helyezési eljárás részeként a helyszíni szemlét a hídon, ez azonban még csak a eljárás kezdetét jelenti.

A közlemény kitér arra is, hogy a napokban megkezdődtek a hatósági műszaki szemlék, melyek keretében a közlekedési hatóság azt vizsgálja: "az elkészült útszakasz és a Megyeri híd rendeltetésszerű használatra alkalmas-e és kielégíti-e a forgalombiztonsági követelményeket". Azonban még akkor sem biztos, hogy átadható lesz a híd, ha ezeket rendben találják. Az NKH ugyanis erről úgy fogalmazott: "a közreműködő szakhatóságok és érintett szervezetek, az önkormányzatok hatáskörükben, az eljárás keretében adott nyilatkozataiban foglalt előírások és a jogszabályokban rögzített követelmények figyelembe vételével, az összes körülményt mérlegelve fogja a közlekedési hatóság döntését meghozni", és közlik azt is: a döntés még szeptemberben megszületik.

A problémát az jelenti, hogy több érintett önkormányzat a mai napig nem adta hozzájárulását a híd átadásához. A Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostor még a hónap elején is követelte a községet Szentendrével összekötő, a Megyeri híd építési engedélyében szereplő kishíd megépítését, ám még annak helyszínét sem tudták véglegesíteni. A napokban Budakalász is bejelentette, hogy hétpontos követeléscsomagot fogalmaz meg a települési közutak és lakosok védelmében, mert a 2004-ben megígért útfejlesztésből nem lett semmi.