Aliz
6 °C
14 °C

Megjöttek a németek

2004.07.27. 07:58
Kivették szabadságukat a német turisták, jelentős fellendülés várható a Balatonon és a Hortobágyon, Budapestre azonban nem szívesen látogatnak el.
Több német tartományban is július második felében kezdődtek meg a szabadságolások, mintegy hetvenmillió állampolgár kezdhette el pihenését. A német gazdaság visszafogott teljesítménye miatt az idén csökkent a vásárlóerő. Sokan félnek, hogy mire hosszabb szabadságukról visszatérnek, munkahelyük megszűnik - tudta meg a Napi Gazdaság Erdei Jánostól, a Magyar Turizmus Rt. németországi képviselőjétől.

Fellendülés

Ezzel együtt a Balaton mellett a döcögősen indult szezon fellendülése várható - mondta Kovács Miklós, a Magyar Turizmus Rt. balatoni regionális idegenforgalmi bizottságának (RIB) igazgatója. A legtöbben Szászországból, Bajorországból, Berlin környékéről, Észak-Rajna-Vesztfáliából érkeznek a magyar tengerhez. A németek által eltöltött vendégéjszakák fele ugyanis tavaly a Balaton környékére koncentrálódott.

A turisták kisebb része saját ingatlanjába érkezik: a Balaton és a gyógyfürdők környékén, valamint Budapesten 120-140 ezer német állampolgár rendelkezik lakással, üdülővel. A szállodát igénybe vevő középosztálybeliek a korábbiakkal ellentétben már nem érik be az egyszerűbb szálláshelyekkel. A wellness-turizmus elterjedésével inkább a komfortosabb, kapcsolódó programokat is tartalmazó szolgáltatásokat veszik igénybe - mondta Erdei.

A harmada

A Hortobágyot és a németek által kedvelt hajdúszoboszlói gyógyfürdőt magában foglaló észak-alföldi régióban az idén az első öt hónapban az Európából érkező harmincezer vendég harmada német volt, akik a három- és négycsillagos szállodákban átlagos kilenc napot maradtak - tudtuk meg Katona Ilonától, az észak-alföldi RIB igazgatójától. Az augusztusi német szabadságolásoktól a Hortobágyon is a forgalom érezhető növekedését várják.

Budapest nem tartozik a németek kedvenc nyári célpontjai közé; csak egy-egy napra utaznak fel körülnézni a Balaton partjáról. A kiruccanást az egyestés programok teszik élvezetesebbé. A szeptemberi városnéző időszakban viszont a főváros is számít a németekre, akik a tavalyihoz képest húsz százalékkal nagyobb forgalmat produkáló tavaszi szezonban a látogatók negyedét tették ki - véli Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?