Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megjöttek a németek

2004.07.27. 07:58
Kivették szabadságukat a német turisták, jelentős fellendülés várható a Balatonon és a Hortobágyon, Budapestre azonban nem szívesen látogatnak el.
Több német tartományban is július második felében kezdődtek meg a szabadságolások, mintegy hetvenmillió állampolgár kezdhette el pihenését. A német gazdaság visszafogott teljesítménye miatt az idén csökkent a vásárlóerő. Sokan félnek, hogy mire hosszabb szabadságukról visszatérnek, munkahelyük megszűnik - tudta meg a Napi Gazdaság Erdei Jánostól, a Magyar Turizmus Rt. németországi képviselőjétől.

Fellendülés

Ezzel együtt a Balaton mellett a döcögősen indult szezon fellendülése várható - mondta Kovács Miklós, a Magyar Turizmus Rt. balatoni regionális idegenforgalmi bizottságának (RIB) igazgatója. A legtöbben Szászországból, Bajorországból, Berlin környékéről, Észak-Rajna-Vesztfáliából érkeznek a magyar tengerhez. A németek által eltöltött vendégéjszakák fele ugyanis tavaly a Balaton környékére koncentrálódott.

A turisták kisebb része saját ingatlanjába érkezik: a Balaton és a gyógyfürdők környékén, valamint Budapesten 120-140 ezer német állampolgár rendelkezik lakással, üdülővel. A szállodát igénybe vevő középosztálybeliek a korábbiakkal ellentétben már nem érik be az egyszerűbb szálláshelyekkel. A wellness-turizmus elterjedésével inkább a komfortosabb, kapcsolódó programokat is tartalmazó szolgáltatásokat veszik igénybe - mondta Erdei.

A harmada

A Hortobágyot és a németek által kedvelt hajdúszoboszlói gyógyfürdőt magában foglaló észak-alföldi régióban az idén az első öt hónapban az Európából érkező harmincezer vendég harmada német volt, akik a három- és négycsillagos szállodákban átlagos kilenc napot maradtak - tudtuk meg Katona Ilonától, az észak-alföldi RIB igazgatójától. Az augusztusi német szabadságolásoktól a Hortobágyon is a forgalom érezhető növekedését várják.

Budapest nem tartozik a németek kedvenc nyári célpontjai közé; csak egy-egy napra utaznak fel körülnézni a Balaton partjáról. A kiruccanást az egyestés programok teszik élvezetesebbé. A szeptemberi városnéző időszakban viszont a főváros is számít a németekre, akik a tavalyihoz képest húsz százalékkal nagyobb forgalmat produkáló tavaszi szezonban a látogatók negyedét tették ki - véli Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója.