Ida
6 °C
9 °C

Nem fontos a cégeknek a dolgozók védelme

2004.06.24. 08:04
Az éves ellenőrzések során a vállalatok nyolcvan százalékánál találnak szabálytalanságot. A vizsgálatok a kiemelten veszélyeztetett ágazatokra összpontosítanak: főként az építőiparban, a mezőgazdaságban magas a munkabalesetek valószínűsége.
Bár jelentősen nőtt a munkavédelmi kockázatok értékelését elkészítő cégek aránya, a szabályokat még mindig sokszor megszegik a vállalkozások - mondta el Békés Tamás, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelet (OMMF) elnöke. A tavalyi év elején a 2500 ellenőrzött vállalat kevesebb mint fele, egy évvel később 85 százalékuk mutatott be kockázatértékelést az ellenőröknek, ezek kétharmada azonban nem volt megfelelő.

Kiemelték

Az évente végzett harmincezer munkavédelmi ellenőrzés nyolcvan százalékában állapítanak meg szabálytalanságot. A vizsgálatok a kiemelten veszélyeztetett ágazatokra összpontosítanak: főként az építőiparban, a mezőgazdaságban, valamint kisebb mértékben a kereskedelem és vendéglátás területén magas a munkabalesetek valószínűsége. A szabadtéri munkahely, az idényjellegű munkavégzés, a munkakörülmények veszélyessége, valamint a helyszínek változása hordoz magában különösen nagy kockázatokat.

Tavaly 525,8 millió forint folyt be munkavédelmi bírságból, magánszemélyeket sújtó szabálysértési bírságból 54, kényszerítő bírságból közel hatmillió forint gyűlt össze. A bevételt egyrészt a munkáltatókat tájékoztató információs rendszerre, másrészt a munkavédelmi beruházásokra kiírt pályázatokra költi az OMMF.