Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem nő a fizetésünk

2004.11.30. 08:00
A GKI kimutatása szerint a második félévi gazdasági növekedés alacsonyabb lesz az első félévben tapasztaltnál. Az építőipar lassulva nő, az előrejelzők szerint a monetáris tanács decemberben további ötven bázisponttal csökkenti az alapkamatot.
A következő hónapokban folytatódik a gazdasági növekedés, ennek üteme azonban a második félévben - a megtorpanó európai konjunktúra, a stagnáló reálkeresetek, az erős forint és magas kamatszint miatt - némileg kisebb lesz az első félévinél - véli legújabb prognózisában a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Erste Bank.

Lassulva nő

Az ipari termelés az első hat havi tíz százalék feletti ütem után a harmadik negyedévben csak hat százalék alatti mértékben emelkedett. Csökkent az ipari kivitel dinamikája (az első félévi húszról a harmadik negyedévben 13 százalék), miközben a belföldi értékesítés visszaesett. A GKI szerint az év egészében nyolc-kilenc százalék közötti ipari dinamika várható.

Eközben az építőipar is lassulva nő, az ágazat szerződésállománya szeptember végén nyolcvan százalékkal volt magasabb az egy ével korábbinál. Az ipari létszám több mint két százalékkal csökkent, érdemben csak a gépiparban bővült.

Stagnáló reálkeresetek

Idén az első kilenc hónapban a versenyszférában mintegy 9,5, a költségvetésiben csak öt százalékkal emelkedett a bruttó fizetés; a nettó kereseteknél nyolc, illetve öt százalék a bővülés, így az üzleti szférában egy százalékkal nőtt, a költségvetésiben pedig két százalékkal csökkent a reálkereset.

A GKI decemberre hat százalék körüli év/év inflációt vár. A prognoszták szerint a monetáris tanács decemberben további ötven bázisponttal csökkenti az alapkamatot. Euróban számolva a magyar kivitel és behozatal idén azonos ütemben nőtt. A cserearányok - főleg az olaj és más nyersanyagok magas ára miatt - mintegy egy százalékkal romlottak, mindezt azonban nagyrészt ellensúlyozza a rendkívül gyenge dollár.