Szilárda
0 °C
6 °C

Nem nőhet a jövő évi hiány

2004.12.01. 08:17
Kedd estére a képviselők döntöttek a költségvetési főösszegekről, a módosító indítványok hetvenmilliárdos átrendeződést okoztak. Marad a nyelvpótlék, nem lesz tévédíj.
Kedd este véget ért a 2005. évi költségvetési törvénytervezet vitájának talán legfontosabb része: a képviselők döntöttek a büdzsé főösszegeiről, a hiányról, valamint a fejezetek közötti átcsoportosításokról.

Kevesebb bevétel

A módosítások nyomán a központi költségvetés kiadási főösszege az eredeti 6526 ezer milliárd forint helyett 5847 milliárd lett. A bevételi főösszeg 5847 ezer milliárdról 5883 ezerre nőtt, így a deficit 699,7 milliárd lett a korábbi 679 milliárd után.

A képviselők a szavazás során több ponton felülbírálták a kormány javaslatát: nem törölték el a közszférában kötelezően kifizetendő nyelvpótlékot és a tévédíjat sem állították vissza. Egyebekben a parlament költségvetési bizottságában már múlt héten zöld utat kapott módosításokat vezetik át a költségvetési javaslatba.

Átcsoportosítás

Ezek közül a legfontosabb az önkormányzati normatívák 14,7 milliárd forintos emelése. Az egészségügyi területen az irányított betegellátásba bevonni kívánt lakosság száma 5-ről 2,5 millióra csökkent, továbbá többlettámogatást kaptak a rákbetegek szervezetei és a szervátültetettek szövetsége.

A támogatott költségvetési módosító javaslatok hetvenmilliárd forintos átrendeződést hoznak, de az ESA rendszerben számított hiánycél továbbra is 4,7 százalékos - közölte még délelőtt a pénzügyminiszter. Ezzel szemben Szabó Lajos, a szocialisták költségvetési munkacsoportjának vezetője a képviselők által végrehajtott változtatások összértékét 37 milliárd forintra tette.

Draskovics Tibor azt is elmondta, hogy az idei módosító indítványok a korábbi évekkel ellentétben nem növelik az adóbevételeket, így azok túltervezésének is kisebb a veszélye. További kockázatot jelent ugyanakkor a kettős állampolgárságról rendezendő népszavazás. Ennek pozitív kimenetele ugyanis minden bizonnyal "mínuszokat jelent majd" a költségvetésnek - tette hozzá Draskovics.