Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

London szerint leállt a magyar gazdaság

2007.11.16. 13:24
Az infláció megugrása átmeneti probléma, a gazdaság azonban tartósan leesett a növekedési pályáról – véli Magyarországról a Merrill Lynch. Az elemző ház szerint jövőre is csak 1,7 százalék lesz a növekedés.

Az elmúlt hét makroadatai "stagflációt környékező" állapotban tüntetik fel a magyar gazdaságot, bár a magas infláció – éppen a gyenge növekedés miatt – jó eséllyel átmeneti gond, áll a vezető londoni befektetési ház pénteki térségi összegzésében. Eszerint az éves GDP-növekedési ütem a negyedik negyedévben jóval 1 százalék alá süllyedhet.

Az infláció nem lesz gond, a növekedés igen

A Merrill Lynch által befektetőknek kiadott összeállítás a 6,7 százalékos, teljes kosárra számolt októberi éves inflációt és az 1 százalékos éves összevetésű harmadik negyedévi GDP-növekedést veti össze.

A ház megállapítja ugyanakkor, hogy jóllehet az élelmiszerár-sokk rövid távon nyilván felfelé hajtja majd az inflációs előrejelzéseket, azonban a hosszú időszakra számolt trendnövekedési átlag és az ettől elmaradó GDP-növekedési ütem különbsége középtávon (2008-2009) már az inflációs prognózisok csökkentését teszi szükségessé. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban az inflációs probléma valószínűleg átmeneti, a növekedési probléma azonban jó eséllyel tartósabban jelen lesz.

Veres nem aggódik

Az idei, 2,2 százalékosnak várt növekedési adatot a PM akkor módosítja, ha azt a részletes harmadik negyedévi adatok indokolják – mondta Veres János azt követően, hogy a KSH közzétette, előzetes adatként 1,1 százalékos volt a növekedés a harmadik negyedévben. A pénzügyminiszter szerint ezzel együtt is tarthatóak a jövő évi és azt követő, 2,8 százalékos illetve négy százalék közeli növekedési célok.

A Merrill Lynch saját előrejelzése szerint a negyedik negyedévben a magyar gazdaság éves összevetésű növekedési üteme 0,6-0,7 százalékra csökken tovább a belső fogyasztás recessziója miatt. Ez a várható visszaesés a pénzügypolitikai enyhítés folytatása mellett szól. A ház azt jósolja, hogy az idei egész évi magyar GDP-növekedés 1,4 százalékos, és még jövőre is csak 1,7 százalékos lesz.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint az MNB alapkamata az idén 7,25, jövőre 6,25 százalékig csökken. Ez agresszívabb kamatcsökkentést jósol a szélesebb londoni konszenzusnál, amely 6,50 százalékot valószínűsít.

Nem egyértelmű a megítélésünk

A magyar pénzügypolitikai kilátások megítélése a londoni elemzői közösségben egyébként sem egyértelmű, még a gyenge növekedés ellenére sem. Az elmúlt egy hétben két nagy londoni befektetési ház is visszavonta azt az előrejelzését, hogy az idén még lesz egy jegybanki kamatcsökkentés.

A múlt hét végén a Goldman Sachs közölte befektetők számára összeállított, átfogó felzárkózó piaci helyzetelemzéseinek legújabb kiadásában, hogy a magas infláció miatt az idén már nem számít további kamatcsökkentésre, és azt várja, hogy az általa eddig jósolt 6,50 százalék helyett 2008 első negyedében csak 7,00 százalékig csökken a magyar jegybanki alapkamat.

A JP Morgan e héten kiadott térségi elemzésében azt írta: az eredetileg novemberre adott következő kamatcsökkentési előrejelzését 2008 első negyedére tolja át, mivel "meredeken romlanak" a rövid távú magyarországi inflációs kilátások, és a Monetáris Tanács óvatosabb, mint azt a ház várta. A cég mindazonáltal kitart azon várakozása mellett, hogy az MNB-alapkamat 2008 végéig 6,50 százalékra csökken.