Gerzson
-3 °C
2 °C

Elmarad az adóbejelentés

2005.06.13. 11:52
Elmarad a száz lépés program adókkal és járulékokkal kapcsolatos elemeinek bejelentése - közölték a kormányszóvivői irodán hétfőn. Veres János pénzügyminiszter tíz napja még úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő ma hozza nyilvánosságra a parlamentben az adó- és járulékváltozásokat.
A miniszterelnök adó- és járulékügyekben bejelentéseket tesz június 13-án a parlamentben - nyilatkozta június 3-án egy vidéki rendezvényen Veres János. A pénzügyminiszter tíz nappal ezelőtti szavai ellenére Gyurcsány Ferenc ma mégsem ismerteti a száz lépés program legújabb lépéseit.

A kormányszóvivői irodán hétfőn délelőtt kérdésünkre elmondták: a kormány semmilyen bejelentést nem tesz a parlamentben. A Népszabadság információ szerint azért marad el a mára tervezett lépésismertetés, mert a múlt héten erről nem volt koalíciós egyeztetés a kormánypártok között.

A hétvégén Veres János - a várható adóváltozásokról szóló cikkünkre reagálva - megerősítette: "az adókat csökkenteni fogjuk". A pénzügyi tárca vezetője tévesnek nevezte értesülésünket, miszerint kétkulcsos lesz az áfa, változik az eva kulcsa és a helyi iparűzési adó fizetésének rendszere (ezek közül számításaink szerint az áfakulcsok számának csökkenése részben, míg az eva mértékének növelése egyértelműen adóemelést jelentene). A már említett június eleji vidéki rendezvényen ugyanakkor maga Veres János mondta azt: "az eván változtatni kell, mert be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál".