Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mehetnek a nők a bányába

2008.03.27. 07:44
A kormány fölmondja a nők föld alatti bányamunkáját tiltó nemzetközi egyezményt, amit még 1935-ben Genfben fogadtak el.

A felmondásról szóló törvényjavaslatot - amelyet Lamperth Mónika szociális miniszter jegyez - a kormány tegnap elfogadta és megküldte az Országgyűlésnek.

A nemzetközi egyezményt a magyar jogba 1938-ban cikkelyezték be. Az akkor haladó szellemű megállapodás ugyanis sérti az esélyegyenlőséget és így az uniós jogot, amint azt maga az Európai Bíróság mondta ki.

A testület 2005-ben hozott határozatával az osztrák állam megkeresésére kimondta, hogy az egyezmény ellentétes a nemzetközi és az uniós joggal a nemi diszkrimináció miatt, az sérti az egyenlő bánásmód elvét a munkavállalásban.

A felmondással igyekeznie kell a parlamentnek, ugyanis a törvényt 2008 júniusáig még el kell fogadni és ki kell hirdetni. Ha erre nem kerül sor, akkor azt követően - az egyezmény szerint - további tíz évig nincs lehetőség a változtatásra. Ha tehát a felmondás elmaradna, akkor Magyarország további egy évtizedig szembe menne az uniós joggal.